DruštvoRegion

Šesta planinarska akcija u selu Vrmdža

U subotu, 16.marta 2019.godine, u organizaciji Planinarskog društva „Oštra čuka“ iz Sokobanje, Mesne zajednice Vrmdža i Udruženja mladih „Um“ iz Sokobanje, održaće se šesta tradicionalna planinarska akcija na kružnoj stazi oko sela Vrmdža, u čast planinarske slobode i dostojanstva, ili popularna „Vrmdžila“ (po legendi – Vrmdžila je zmaj sa planine Rtanj).

Ova planinarsko-rekreativna manifestacija održava se od 2014. godine i jedna je od najmasovnijih na jugu Srbije, a uvek ima i međunarodni karakter, zbog učešća planinarki i planinara iz okolnih zemalja.

Selo Vrmdža, u blizini Sokobanje, u podnožju planine Rtanj, okruženo je stenama, te je prozvano i „Sokobanjski San Marino“. Jedno je od retkih sela na Balkanskom poluostrvu, u kome se broj stanovnika povećava, gde se doseljavaju ljudi iz svih krajeva Srbije, a ima i novih meštana iz Italije, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država. Selo Vrmdža ima i svoj seoski muzej.

Planinarsko društvo „Oštra čuka“ uredilo je i obeležilo kružnu stazu oko Vrmdže, čija je ukupna dužina 15 kilometara. Na stazu se polazi sa brda Crkovac, zatim se ide uz Vrmdžansku reku, do poznate „deda Mijine vodenice“, koja bez prekida radi dva i po veka, navode organizatori. Sledeće odredište je izvor Vrmdžanske reke, sa koga se voda može piti, a potom se dolazi do Vrmdžanskog jezera, malog po površini, ali prirodnog.

Vrmdžansko jezero je i mesto gde je oktobra meseca 1877. godine zabeležen prvi pad meteorita na području Srbije. Sa ovog mesta odlično se vidi obližnji Rtanj, ali iz zapadne perspektive. Od Vrmdžanskog jezera, staza vodi do mesta Oblozi, koje je i razvođe Sokobanjske i Crnorečke kotline, i smatra se mestom gde se iz pravca severa završava ogroman masiv Karpata, čiji je početak na granici Poljske i Slovačke.

Smatra se i da je Vrmdža najjužnije karpatsko selo. Od Obloga, planinarke i planinari ulaze u selo Vrmdža i usput se penju na tri vrmdžanske stene: na stenu Vidikovac, na stenu Sokolovica i na stenu Latin grad, koja je i simbol ovog sela. Pristup do ovih stena je potpuno uređen i apsolutno bezbedan.

Ova planinarska staza spada u lake i nju mogu preći i rekreativci sa prosečnom kondicijom, poručuju iz PD “Preslap”.

S druge strane, zahvaljujući održavanju ove planinarske akcije, u Vrmdži su pokrenuta još dva razvojna projekta: na steni Nikolin kamen uređen je čak 21 smer za sportsko penjanje, a svakog leta održava se i filmski festival „Vrmdža fest“, posvećen ekološkom filmu.

Domaćini akcije obezbedili su za sve učesnike akcije besplatan ručak (potrebno je poneti pribor za jelo i posude), i bogat kulturi program, u okviru koga se izdvaja predavanje o lekovitom bilju i predstava dramske sekcije Osnovne škole „Mitropolit Mihajlo“ iz Vrmdže.

Za planinare i rekreativce iz Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo „Preslap“. Na akciju se polazi u subotu, 16. marta, u 07:45 sati, sa parkinga tržnog centra „Roda“ u Nišu. Troškovi prevoza su 500 dinara. Svi zaniteresovani za učešće na ovoj akciji, iz Niša i okoline mogu se prijaviti kod vodiča Planinarskog društva „Preslap“, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062/205-977) i Nenad Stevanović (telefon: 062/637-771). Vodiči će pružiti i sve dodatne informacije i savete oko obuće, odeće i opreme.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com