Društvo

ŠEST GODINA BEZ STRUJE: “Ponekad trpim gladan, ne jedem ceo dan da bi imao novac za ceo mesec”

Dragan Aleksić, već šest punih godina sa svojim brtom živi bez struje i sa socijalnom pomoći od 8.500 dinara. Zbog duga od 40.000 dinara struja im je isključena. Kaže iako imaju mala primanja, on i brat uspevaju da izdvoje novac i da struju redovno plaćaju. Međutim, koliko plaćaju, toliko ostaje. Iz dužničkog ropstva nikako ne mogu da se izvuku.

Ovo je novi dug za električnu energiju. Aleksić ima i staro dugovanje od blizu milion dinara, koje mu je kaže zamrznuto. On je korisnik socijalne pomoći. Radio je u Mašinskoj industriji, a njegov brat sa kojim živi u naselju Ledena stena radio je u fabrici Djuka Dinić. Obe fabrike su propale i ostale im  dužne neisplaćene zarade. Sa druge strane oni duguju EPS-u za neizmirene račune.

“Po dve tri hiljade plaćam, kad koliko mogu, nekada samo 1.000 dinara. Mašinska industrija u kojoj sam radio mi duguje oko 150.000 dinara, pitanje je da li ću taj novac uopšte da dobijem. Mom bratu Djuka Dinić duguje oko 200.000 dinara”, kazao je Aleksić Niškim Vestima.

Pokušali su da naprave dogovor sa Elektrodistribucijom. Oni su im tražili učešće 15.000 dinara. Aleksići taj novac nemaju.

“Odakle mi taj novac. Ja i brat kada bi dali socijalu ostalo bi nam 1.000 dinara za taj mesec. Gde je grejanje, gde je hrana. Ponekad trpimo gladni,  ne jedemo ceo dan, ili jedemo jedanput dnevno da bi mogli sa tim novcem da izguramo mesec dana”, iskren je Dragan Aleksić.

Dragan i njegov brat žive sami. Imaju dva šporeta na drva, ali kaže ni jedan nije ispravan, tako da se više smrznu i nagutaju dima nego što se zgreju.

Ostali su i bez oca i majke. Do penzije mu je ostalo još sedam godina. Bez posla je ostao sa 33 godine radnog staža. Kaže da je u međuvremenu oboleo. Leči se na neuropsihijatriji. Nada se da će moći da ostvari makar invalidsku pre. To bi mu malo skratilo muke.

Nada se i da će se neko naći da im pomogne kako bi sveću zamenili sijalicom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

8 Komentara

  1. Možete ih naći u lokalima kod kalče , preko puta telenora, pored stubova oni lokali.Tu se jadni greju celog dana i zarade neki dinar izacivajući im smeće i tako to

  2. Dajte kontakt, ziro-racun, NESTO dajte! Nemojte samo da prenosite vesti.

  3. I ja trpim ceo dan i znam kakva je to muka
    Imam minimalnu zaradu kad dodje vreme za placa je racuna moram da dan 100e za kiriju 5000 za struju 2000 za vodu i na kraju sta meni ostane a pritom sam ostavljena od roditelja
    Meni ostane samo da razmisljam o tome kako ce biti bolje a naravno nece

  4. Postovane Niske Vesti, na koji nacin je moguce pomoci porodici? Uloga novinara je da poveca svest naroda o postojecem problemu ali i da ponudi nacin da se na neki nacin pomogne/resi, zar ne? Molim vas neke detalje kako da ljudi pomognu (ko moze). Da li je moguce da se kontaktira elektrodistribucija i ukaze na problem (verovatno sam naivna) ? Hvala Vam

  5. Hvala Bogu ima dobrih ljudi, taako da evo da vam odgovorim, ako zelite da pomognete obratite se Marini Adamovic, ona ima kontakt njihov ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com