Društvo

Selo Lalinac prodisalo! Uklonjeno 200 kubika smeća

Više od 200 metara kubnih smeća sakupljeno je u akciji uklanjanja deponija na području sela Lalinac.

Akciju su samoinicijativno pokrenuli članovi novoformiranog udruženja građana “Južna Morava“ Lalinac u nameri da očiste selo i sačuvaju prirodu.

Nešto više od 200 meštana sela, za samo dva sata, sakupilo je veliku količinu smeća. Reč je o deponijama koje se, prema rečima meštana, godinama iznova stvaraju, a da nikome do sada nije palo na pamet da ih trajno reši.

„Najvažnije je da donesete odluku i da imate podršku. Ovo je naša prva akcija, a biće ih još. Ideja nam je da, čitav ovaj potez koji se godinama nije video od smeća, najpre očistimo i prilagodimo dečijim potrebama, a potom da sportski teren, koji je u neposrednoj blizini, privedemo nameni. Naš sledeći korak je izrada plana za uređenje i zaštitu tog prostora“, kazala je Jelena Stojanović, potpredsednica udruženja “Južna Morava” Lalinac.

 

Foto: S.P.

Podršku akciji pružili su i aktivisti Kancelarije za mlade GO Palilula, opštinsko rukovodstvo, Direkcija za izgradnju grada Niša i javno komunalno preduzeće Mediana.

„To su momenti koji vas čine ponosnim i zadovoljnim. Na istom zadatku smo bili svi! Ujedinila nas je ideja da zajedno uradimo nešto što je na korist svima ne samo meštanima Lalinca. Ljudi su zaista bili na visini zadatka, a JKP Mediana je odvezla sigurno više od 200m³ raznog otpada. Ovo je primer kako se uz dogovor može doći do kvalitetnih rezultata“, kaže Bratislav Vučković predsednik GO Palilula.

 

Prostor koji je do juče bio smetlište uskoro će biti pretvoren u lepo uređen park.

Foto: S.P.

U saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada Niša na očišćenom prostoru već su postavljene table sa upozorenjem o zabrani bacanja smeća, kako bi se i na taj način uticalo na svest građana. U planu je postavljanje klupa i mobilijara za decu, za koji će, prema dogovoru, materijal obezbediti opština Palilula.

Foto: S.P.

Sledeći korak je uređenje sportskog terena na levoj obali Južne Morave. Na tom potezu biće zasađeno 150-200 sadnica belog jasena, koje će osim estetske, imati funkciju prirodnog zaštitnog “zida”, čime će se smanjiti rizik od poplava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com