Merošina

Sastanak sa predstavnicima Puteva Srbije: Okvir politike raseljavanja

U sali Skupštine opštine Merošina održan je drugi sastanak predstavnika JP Putevi Srbije sa građanima o uticaju izgradnje auto-puta E80 od Niša do Merdara, na njihove svakodnevne navike, privikavanje na nove uslove i početak procesa eksproprijacije i raseljavanja. Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj će najverovatnije finansirati izgradnju autoputa.

Zainteresovani građani čije se parcele i nepokretnosti nalaze u idejnom projektu, odnosno one koje zahvata proces eksproprijacije, imali su priliku da o svim nedoumicama razgovaraju sa predstavnicima JP Putevi Srbije i Glavnim projektantom Mićom Rajkovićem.

Sada se radi idejni projekat i nakon završetka idejnog projekta znaće se tačno koje parcele su predmet esproprijacije. Sama eksproprijacija ići će zajedno sa izradom glavnog projekta. Idejni projekat je skoro gotov i treba da prođe republičku Revizionu komisiju, nakon čega se pristupa eksproprijaciji. Sam proces otkupa zemljišta mogao bi da se očekuje tokom iduće godine“-kaže Glavni projektant Rajković.

Javne konsultacije o postupku donošenja okvira politike raseljavanja i plana uključivanja zainteresovanih strana održane su sa ciljem da se građani upoznaju sa pravima i mogućnostima koje donosi sam postupak raseljavanja.

Ono što je svojstveno za ovu deonicu i za sve one koje se realizuju uz podršku kredita međunarodnih kreditora je to što imaju neka malo drugačija pravila. Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, naročito za ovako zahtevan projekat, važnija je i od same izgradnje. Važno je da se uspostavi balans između javnog i interesa pojedinca jer je sam proces raseljavanja stres koji jako utiče na sve zainteresovane strane“-ističu predstavnici Puteva Srbije.

Predsednica opštine Merošina Sanja Stajić istakla je važnost ovog projekta zbog toga što će njegova realizacija povezati Merošinu sa čitavim regionom. Auto-put kroz merošinsku opštinu prolazi dužinom od nekih 12 kilometara, a službe opštine poštovaće sve odluke i pravila vezana za postupak eksproprijacije.

Posebnim akcionim planom će službenici Puteva Srbije kao poslednju fazu pred sam otkup zemljišta obilaziti građane od kojih se oduzimaju nepokretnosti i sa njima dogovarati dinamiku sprovođenja eksproprijacije i naknade za dodatne gubitke.
Vlasnik i korisnik eksproprijacije odnosno Putevi Srbije su ugovorne strane. Korisnik eksproprijacije daje ponudu vlasnik je prihvata ili ne. Ukoliko ne prihvati dokumentacija odlazi u nadležni sud i po hitnom postupku se rešava. Troškove sudskog procesa snose Putevi Srbije.

Eksproprijacija je proces koji se ne može zaustaviti zbog toga se i organizuju ovakvi sastanci sa ciljem da se ublaži šok koji kod ljudi nastaje kada im neko protiv volje ali uz naknadu oduzima zemlju

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com