ObrazovanjeVirus Korona

Šarčević: Nema vraćanja u učionice, školska godina završava se onlajn

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je da se nastava za osnovce i srednjoškolce završava onlajn krajem maja i dodao da će u junu škole biti otvorene da se održi mala matura, kao i da se pruži prilika onim đacima koji žele da poprave ocene.

Šarčević je u izjavi za RTS naglasio da je školskim kalendarom u regularnim uslovima predviđeno da nastava traje do polovine juna, ali da je skraćen prolećni raspust, kao i da je bilo radnih subota, tako da će onlajn nastava biti završena ranije.

On je naveo da će većini učenika ocene biti zaključene krajem maja i da će samo oni koji žele da poprave ocenu imati mogućnost da to urade u junu u školama.

Šarčević je rekao da nema vraćanja dece u učionice, nastava se završava onlajn, krajem maja, a individualni dolasci biće mogući u junu da se uradi mala matura i poprave ocene.

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, dodao je ministar, mala matura će biti organizovana u drugoj polovini juna, školskim kalendarom predviđeno je da to bude 17, 18. i 19. jun, ali da i to može da se pomeri.

Za nadarene učenike, koji žele da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama, prijemni će biti organizovan do prve polovine juna, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, nastava za studente takođe će biti završena onlajn polovinom maja i već krajem maja planiran je aprilski rok, a u junu regularni ispitni rok.

Šarčević je istakao da po Zakonu o visokom obrazovanju nije moguće da se organizuju i onlajn ispiti, a fakulteti koji imaju akreditovane onlajn studijske programe, ispite moraju da organizuju u sedištu fakulteta.

On je napomenuo da za planirane ekskurzije u Ministarstvu prosvete pokušavaju da pronađu najbolje modele.

Verovatno će za uplaćen novac đaci dobiti vaučere koje će porodica moći da iskoristi, objasnio je on.

Ministar prosvete je naveo da za narednu školsku godinu ekskurzije mogu samo uslovno da se planiraju i to samo u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com