Društvo

SANITARNA “U RATU” SA PRODAVCIMA hrane na javnim manifestacijama

Prodaja hrane na javnim manifestacijama je jedan od najvećih problema sa kojima se inspektori sanitarne inspekcije trenutno sreću, ali je, generalno, za njih najveći problem promet hrane van radnih prostorija.

Svuda po gradu mogu da se vide pokretna kolica, a vlasnici prodaju ili kukuruz, ili pomfrit, ili bilo šta drugo od hrane. Uslove za to ne ispunjavaju, tvrdi Radica Nikolić, šef Odseka za sanitarni nadzor koji pripada Ministarstvu zdravlja.

Promet hrane van radnih prostorija podrazumeva prodaju hrane na pijacama, uključeni su objekti i sama pijaca, promet na kioscima, postavljenim montažnim objektima, iz aparata bilo da se radi o pravljenoj ili pakovanoj krani, pokretnih ugostiteljskih ili zanatskih objekata za koje oni dobijaju dozvole, a najznačajnije od svega je promet hrane na javnim manifestacijama.

“Jasno je da  ljudi koji proizvode, recimo, pomfrit i prodaju ga ulici ili nekom drugom otvorenom prostoru moraju da imaju svoje pomoćne prostorije gde će čuvati te sirovine, gde će izbaciti ulje, ostave mantil. U toku svog radnog vremena moraju da koriste i sanitarni čvor da operu ruke, ali toga nema”, objašnjava Radica Nikolić.

“Kada ih kontrolišemo, izričemo mandatne kazne, ali  ovde nije problem u izvršiocima već u organizaciji. Svi oni imaju dozvole za rad, ali nemaju pripremljene uslove na površini gde rade.To posebno važi za organizovanje javnih manifestacija. Mora da se pripreme javne površine  sa minimalnim uslovima da bi se javnim manifestacijama postavljali takvi objekti. Mora da postoje priključci za struju, za vodu, za sve što će omogućiti da se održi odgovarajući stepen higijene”, objašnjava Radica Nikolić.

Ona dodaje da održavanje vašara predstavlja oseban, a po njoj, i najveći problem. U toku su priprema za održavanje Oantelejmonskog vašara i sanitarna inspekcija je u tom slislu već reagovala.

“Upozorili smo sve one koji su zakupili prostor za vašar da obezbede odgovarajuće uslove za prodavce koji prodaju hranu, ili u protivnom može da dođe čak i do toga da zabranimo održavanje vašara”, kaže Radica Nikolić.

Naši inspektori su svake godine na tom vašaru i svakegodine pišemo kazne prodavcima, ali se situacija ne menja. Prodavci sa tezgama za brzu hranu ne zadovoljavaju osnovne uslove da istu tu i prodaju. Slična situacija je bila i na nedavno održanom vašaru u Niškoj Banji gde je naša inspekcija, takođe, bila. I ove godine ćemo biti na Panteleju i opet ćemo kažnjavati ljude, kaže Radica Nikolić.

Radica Nikolić kaže da ovaj problem mora da se rešava na sistemski način. To znači da se donese odluka o tome kako da se obezbede i ko će da obezbedi uslove za prodaju hrane van radnog prostora i ona mora da važi za sve.

“To bi značilo, recimo, da se precizira da trafika ne može da bude udaljena više od 30 metara  od priključaka na vodu i kanalizaciju, da na toj daljini treba da postoji i mokri čvor ili da se postigne dogovor sa nekim da se koriste njegove prostorije”.

Ona dodaje da ni zelene pijace i objekti na njima ne zadovoljavaju sve zakonske propise o prometu hrane.

“Niška zelena pijac u ulici Đuke Dinić je građevinsko-tehnički dotrajala. Svake godine se donose rešenja o nedostacima, oni se delimično uklanjaju, piše se zahtev za produženje rokova, već nekoliko prekršajnih prijava je podneto zbog toga, ali generalno ova pijaca i pijaca  Boško Buha ne zadovoljavaju propisane uslove i može da se dogodi da u nekom nadzoru bude zabranjen i rad te pijace”, naglašava Radica Nikolić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com