Društvo

Šalter na kome se „govori“ znakovnim jezikom

U okviru projekta grada Niša za osobe sa invaliditetom u planu je otvaranje posebnog šaltera u zgradi Gradske uprave koji će biti namenjen isključivo osobama sa oštećenim sluhom, kaže Jordan Ivanović, predsedik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom grada Niša.

„Zaposleni na ovom šalteru bi komunicirali sa osobama sa oštećenim sluhom pomoću znakovnog jezika“, kaže Ivanović. „To bi u mnogome olakšala ovim osobama da završe posao koji imaju i to na jednom mesu i u što kraćem roku“.

Ivanović dodaje da je u planu da se komunikacija na znakovnom jeziku obezbedi i u Domu zdravlja kako bi se olakšala komunikacija sa mediciskim osobljem,jer osobe sa oštećenim sluhom često na mogu da objasne simptome bolesti lekarima.

Uvođenjem znakovnog jezika olakšao bi se i rad lekarima.

U planu je i da se pomogne slepim islabovidim osobama, posebno u oblasti kulture, budući da i kod njih postoji potreba da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima.

„U saradnji sa Narodnim muzejom i „Medijanom“, želimo da omogućimo da eksponati sa arheološkog nalazišta dobiju taktilne table, na Brajevom pismu, za slepe i slabovide osobe. Cilj nam je da uvedemo i aplikaciju na mobilnom telefonu sa žvučnim opisom eksponata za slepe i slabovide osobe“, kaže Ivanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com