Društvo

Sajam na kome mladi kreiraju svoju budućnost

U Oficirskom domu održan je tradicionalni prolećni Sajam obrazovanja i profesionalne orijentacije koji je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Niš u sradanji sa gradom. Učenicima i budućim studentima predstavilo se 45 srednjih i viših škola kao i fakulteti Univerziteta u Nišu, ali i privatne visokoškolske ustanove. Sajam su posetili osnovci i srednjoškolci iz preko 50 osnovnih i srednjih škola, a štandove su obišli i direktor NSZ Boban Matić sa saradnicima, predstavnici grada Niša i Nišavskog upravnog okruga.

 

direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš, Boban Matić

“Tradicionalni prolećni Sajam obrazovanja i profesionalne orijentacije okupio je 45 obrazovnih institucija sa teritorije grada Niša počev od srednjih preko viših škola do fakulteta koji su se predstavili obrazovnim profilima koje imaju”, kazao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš, Boban Matić. “Pozvali smo đake iz preko 50 škola u gradu koji će na jednom mestu, pre nego donesu konačnu odluku o upisu, moći još jednom da vide šta je to što nudi obrazovni potencijal Niša”.

Matić je dodao da se Sajam obrazovanje i profesionalne orjentacije organizuje dan posle Sajma zapošljavanja iz razloga da bi mladi sugrađani znali šta je trenutno traženo i interesantno na tržištu rada.

“Činjenica je da se škole polako prilagođavaju novonastalim promenama kada je u pitanju tehnološka industrija i razvoj IT sektora, a tu je i Forum naprednih tehnologija, gde mi pokušavamo da pokažemo koji su potencijali grada”, dodao je Matić. “Za grad su najbitniji ljudski resursi, ovi sada i one koje ćemo imati u budućnosti. Sajam obrazovanja je pokušaj kreiranja budućnosti našeg grada i naše države jer naši najmlađi sugrađani koji su danas ovde naša su budućnost”, kazao je Matić.

Foto: NV

Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi i Mere aktivne politike zapošljavanja, a neke od njih su namenjene i tek svršenim studentima ili srednjoškolcima.

“Konkretno je to stručna praksa koja je veoma interesantna mera i u ovoj godini smo po prvi put potrošili sva sredstva namenjena ovoj meri već u prvom mesecu jer je bilo veliko interesovanje. Pored stručne prakse ove godine godine smo uveli i program pripravnika koji je namenjen kako srednjoškolcima tako i studentima. Uslov je da su lica mlađa od 30 godina, da su duže od šest meseci na birou rada ali i da su u toku studija ostvarili prosek minimum 8,5”, istako je Matić.

Među srednjim školama koje su se predstavile na Sajmu nalazila se i Medicinska škola u Nišu koja je i ranije, a sada sve više privlači pažnju mladih ljudi.

Maja Svetozarević, psiholog Medicinske škole “Dr Milenko Hadžić”

“Interesovanje za našu školu je uvek veliko, učenici se interesuju za sve smerove mada najviše interesovanja ima za opšti smer, fizioterapeute i farmaceute”, kaže Maja Svetozarević, psiholog Medicinske škole “Dr Milenko Hadžić”. “Učenici koji završe našu školu mogu da nastave dalje školovanje na svim fakultetima. Posle završene stručne mature i prijemnog ispita mogu da upisuju medicinske smerove, a posle opšte mature mogu da upišu bilo koji od fakulteta”, kaže Maja Svetozarević.

Na Sajmu su se predstavili i fakulteti sa svojim studijskim priogramima. Već dve godine na ovom Sajmu se nalazi i štand Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

dr Biljana Đorđević, profesor Ekonomskog fakulteta, prodekan za finansije

“Trenutno smo u fazi aplikacije za treći akreditacioni ciklus tako da u ovom upisnom roku nudimo studijske programe koji su važili i u prethodnom, ali to je jako bogat spektar počev od opšte ekonomije do bankarstava. Širok spektar ponuda gde svako može da pronađe nešto u čemu će se osećati dobro i u tome gradi svoju profesionlnu mogućnost. Za ekonomiju se povećalo interesovanje, a trend opadanja broja studenata je prekunut prošle godine. Važno je napomenuti da organizujemo i pripremnu nastavu sredinom juna i ona je besplatna”, objašnjava dr Biljana Đorđević, profesor Ekonomskog fakulteta, prodekan za finansije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com