Društvo

Sajam mentalnog zdravlja „POSTOJI NAČIN“

Psihološko savetovalište za studente Studentskog kultrunog Centra Niš povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje V Sajam mentalnog zdravlja pod sloganom Postoji način, u utorak 10. oktobra od 16 do 19 sati u niškom Domu vojske.

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se svakog 10. oktobra a istraživanje od 1997-2007 ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije, kod 4,4 odsto žena i 2,4 odsto muškaraca je dijagnostifikovana depresija, a 55,8 odsto građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor. 

Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90 odsto slučajeva, tvrde stručnjaci.

Koncept Sajma mentalnog zdravlja koji se danas održava u Nišu, zasnovan je na predstavljanju svakodnevnih mogućnosti koje možemo iskoristiti za očuvanje sopstvenog mentalnog zdravlja i prevenciju mnogih problema i poremećaja u stresnoj današnjici.

“Na ovogodišnjem sajmu posetioci će imati priliku da kroz niz aktivnosti i interakciju sa psiholozima-volonterima Psihološkog savetovališta za studente dobiju informacije o tome kako mogu prepoznati problem kod sebe i drugih, koje resurse imaju na raspolaganju, kako lične (prednosti, sposobnosti, lični kvaliteti) tako i resurse iz okoline, kako, gde i kada mogu potražiti pomoć”, kažu u Psihološkom savetovalištu za studente u Nišu.

Cilj je raditi na destigmatizaciji psihičkih poremećaja i problema, te će se učesnici upoznati sa mitovima i zabludama o istim, kao i ispitati predrasude o psihoterapiji.

Sajam će biti organizovan kroz 5 segmenata. Prvi segment odnosiće se na načine prepoznavanja problema; potom na mogućnosti samopomoći, odnosno, upoznavanje sa svakodnevnim aktivnostima koje pomažu u redukciji stresa; u nastavku će naglasak biti na socijalnoj podršci, kako je pružamo i kako je možemoo koristiti u suočavanju sa problemima; sledeći segment usmeren je na osvešćivanje sopstvenih potencijala – kvaliteta i kompetenci koje imamo i onih koje bi želeli da unapredimo; poslednji segment ima za cilj razbijanje predrasuda o psihoterapiji – kroz razgovor sa terapeutima Psihološkog savetovališta posetioci će moći da dobiju informacije o psihoterapiji i odgovore na pitanja koja ih interesuju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com