Društvo

Šahovski spektakl u Nišu: Velemajstor Tošić protiv kompjutera

Univerzitet Singidunum u Nišu biće u petak domaćin šahovskog meča izmedju velemajstora Miroslava Tošića i hibridnog kompjuterskog sistema AHIL 2018 kojim će upravljati njegov tvorac, profesor Elektronskog fakulteta Vladan Vučković.

Vučković je na konferenciji za novinare u Nišu najavio da će na tom meču biti predstavljena najnovija verzija šahovske aplikacije AHIL.

“AHIL je specijalni kombinovani sistem koji ima delimično ljudsku, delimično mašinsku prirodu. Kompjuter će se brinuti za taktičke varijante, moj zadatak biće odabir strategije”, rekao je Vučković.

FIDE velemajstor Miroslav Tošić je kazao da je do sada imao priliku da igra protiv kompjutera i da pobedjuje, ali da će biti dosta teško igrati protiv AHIL-a, jer taj sistem ima samo jednu ranjivu tačku.

Direktor meča Bratislav Milovanović kazao je da se šahovski meč izmedju AHIL-a i Tošića organizuje kako bi se promovisala primena naprednih tehnologija u razvoju šahovske igre i obeležilo pola veka od ulaska niškog šahovskog kluba Železničar u prvu Saveznu ligu.

Početak meča koji su organizatori predstavili kao “kompjutersko-šahovski spektakl” zakazan je za petak u 11 časova, a ljubitlji šaha moći će meč da prate i uživo preko interneta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com