Obrazovanje

Ružić u Nišu: Predlozi tima za sprečavanje nasilja verovatno do 20. decembra

Minisitar prosvete Branko Ružić izjavio je danas u Nišu da bi tim za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, koji je to ministarstvo nedavno formiralo, trebalo do 20. decembra da izadje sa jasnim predlozima da li je potrebno menjati neka podzakonska akta, čak i neka zakonska rešenja.

„Smatramo svakako da mere u našem sistemu moraju biti kombinacija prevencije i kažnjavanja, ali kažnjavanja koje će prevenirati neka buduća nasilja“, izjavio je Ružić na regionalnoj konferenciji posvećenoj razvoju učeničkih zadruga.

On je kazao da smatra da naša zemlja ima odličan zakonodavni okvir, ustrojen sistem i sve „alate“ na raspolaganju.

„Prevencija nam je mnogo važna, decu moramo vraćati sa stranputice, videćemo da u sklopu svih mera podignemo broj pedagoga i psihologa, što svakako može da pomogne u preveiranju nasilja“, kazao je Ružić.
Nadam se, istakao je Ružić, da će Ministarstvo finansija imati razumevanje za taj povećani izadatak, jer je to u opštem društvenom interesu.

Prema njegovim rečima, najbitnije je prijaviti nasilje, najpre verbalno, a potom psihološko ili digitalnog, jer je to prvi korak kako ne bi došlo do fizičkog nasilja.

„Nedopustivo je to što se u nekim slučajevima ne prijavljuje nasilje. Naročito u malim sredinama ponekad se ustručavaju od toga jer vode računa o tome čije je dete u pitanju. To ne sme da bude kriterijum“, istakao je Ružić.

On je rekao da je medijima zahvalan što postavljaju temu nasilja u školama na pijadesetal, ali da takodje apeluje na medije da povedu računa i o pozitivnim primerima.

„Ne treba preterano alarmirati javnost i predstavljati sliku crno-belom. Ima mnogo pozitivnih primera u školama. Mi imamo 1.800 osnovnih i srednjih škola i 750.000 učenika“, izjavio je Ružić.

Prema njegovim rečima, tim za prevenciju i spečavanje nasilja u školama razmatraće i opciju da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, ali da on nije, kada je pre tri nedelje razgovarao sa sindikatima, stekao utisak da svi sindikati imaju želju da do toga dodje.

„Status službenog lica pored prava radja i odredjene veoma kompleksne obaveze pa i potencijalnu krivično-pravnu odgovornost. Mislim da je i do sindikata da razmisle da li je to u interesu samih nastavnika“, istakao je Ružić.

U našem zakonu, dodao je Ružić, definisano je 2020. godine da se svako nasilje koje se učini prema nastavniku mora tretirati kao nasilje koje se čini prema službenom licu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Лопов нека врати паре од пропалих екскурзија. Поједина деца гладују а екскурзије неће ни да виде. СРАМОТА ЗА ДРЖАВУ ! СРАМОТА ЗА СОЦИЈАЛИСТУ !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com