Društvo

Rusko-srpski čas o svetom ruskom knezu Vladimiru

Još jedan u nizu  rusko-srpskih međunarodnih časova istorije, u kome su učestvovali učenici iz ruskih i srpskih škola, članovi Rusko-srpskog kluba u centru za dodatno obrazovanje „Voshoždenie“ („Uspon“) u gradu Šuja Ivanovskoj oblasti (Rusija) i osnovne škole „Bubanjski heroji” u Nišu, održan je na temu „Veliki ruski knez Sveti Vladimir“ .

“Kao cilj stavili smo obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa ovom temom, sa istorijom dva bratska pravoslavna naroda i sa rusko-srpskim odnosima, kroz video snimak koji može da se pogleda preko jutjuba, a sve to uz saglasnost roditelja učenika iz Rusije i Srbije koji su učestvovali na zajedničkom video času”, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije OŠ “Bubanjski heroji”.

Učenici niške škole izneli  su podatak da je temelj ruskog pravoslavnog identiteta postavio sveti knez Vladimir koji je zvezda vodilja današnjim Rusima, pravdi i čovečnosti pre svega.

“To je ono što Ruse razlikuje među globalnim svetskim silama danas i što privlači druge narode ka njoj. Kao što je i sveti Vladimir privlačio svojom ličnošću Ruse okupivši ih u jednu državu”, rekao je Bojanić.

Veliki doprinos ovom času istorije je dao i veroučitelj OŠ „Bubanjski heroji“, đakon Dejan Jovanović koji je sastavio animirani crtani film o činu krštenja ruskog naroda.

Učenici iz Šuje prikazali su scenu uništenja idola i pobedu Pravoslavlja i Svete Crkve.
Učesnicima časa obratili su se naučnici univerziteta u gradu Ivanovo (Rusija) Aleksandar Ipatov i profesor u Institutu za razvoj obrazovanja u gradu Ivanovo (Rusija) Aleksandar Kalinin.

„Knez Vladimir posveti veliku brigu i knjižnom obrazovanju: on naredi da se njegovi sinovi i mnoštvo bojarske dece uče grčkom pismu, a i za rusko pismo odredi im iskusne učitelje. Pored toga on naredi da se u školu uzimaju i deca prostih roditelja.Želeći da svetlošću svete vere prosveti ne samo Kijev nego i svu državu svoju, knez Vladimir posla po svim gradovima ruskim da se krsti narod. I živeše Vladimir bogougodno i pravedno, izmenivši svoje drevne ne zna božačke običaje“, rekao je Ipatov.

Kroz ovaj ruski obrazovni projekat, pored teme o ruskom knezu Vladimiru, ove školske 2016/17 godine obrađena je i tema „Sveti Sava kao prosvetitelj Srpski i njegov uticaj u Rusiji“, a za sledeću školsku godinu planiraju se nove teme.

“Kroz ovu Rusko-srpsku saradnju vidimo da istorija nema granica, pogotovo između Rusije i Srbije”, tvrdi Bojanić.

Organizatori ovog međunarodnog časa bili su, ruski i srpski nastavnici – Đorđe Bojanić (OŠ „Bubanjski heroji“, Niš) i Aleksandar Muravjov Nikolajevič (Centar „Voshoždenie“ , Šuja).

Piše: Đorđe Bojanić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com