Društvo

Ruski učenici i profesori obišli i grad Niš, uskoro nova školska saradnja

Hor učenika Znameske gimnazije iz Moskve, Ruska Federacija, počevši od 10. septembra bio je gost četiri eparhije Srpske Pravoslavne Crkve. Nakon obilaska manastira Studenica u ponedeljak posetio je i grad Niš.

Učenike i nastavnike je u Sabornom hramu Silaska Svetoga Duha na Apostole, srdačno dočekao starešina hrama protojerej-stavrofor Branislav Cincarević sa protinicom Jovanom Mikić, dirigentom Dečijeg Crkvenog hora Branko, a u ime OŠ “Bubanjski heroji“ iz Niša veroučitelj đakon Dejan Jovanović.

Nakon obilaska Sabornog hrama i upoznavanja sa istorijom istog primljeni su u Svetosavskom domu gde su se okrepili. Tokom prijema,  upoznali su se sa međunarodnom saradnjom koju OŠ “Bubanjski heroji“ iz Niša ima sa školama iz Ruske Federacije. Gostima su podeljene knjige koje je ova škola izdala kao krunu međunarodne saradnje.

Foto: Đorđe Bojanić, www.srpskaistorija.com

Sa direktorom Znamenske gimnazije iz Moskve gospodinom Igorom Buzinom pokrenuta je inicijativa za proširenje međunarodne saradnje.

Učenici iz Rusije razgledali su i grad Niš.

Mališani iz Rusije su obišli i Spomenik oslobodiocima grada Niša i upoznali se sa cenom slobode, to jest sa žrtvom koju je srpski narod položio radi sticanja slobode. Gosti su posetili i nišku Tvrđavu i upoznali se sa dugom i burnom istorijom našeg grada.

Videli su i upoznali se sa istorijom Spomenika žrtvama NATO agresije u parku kod zgrade Banovine. Takođe su videli hram Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu i upoznali se sa čudom koje se dogodilo 12. maja 1999. godine, a koje je bilo povod za podizanje ovog hrama. Kada je ovaj svetitelj sačuvao narod u Duvaništu i na Bulevaru da ne strada od zabranjenih kasetnih NATO bombi.

Foto: Đorđe Bojanić, www.srpskaistorija.com

Posetili su i hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene u parku Svetog Save, u kom je proslavljen jubilej 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.  Verni pratilac i vodič našim mladim gostima u našem gradu, prvog dana posete, bio je đakon Dejan Jovanović, veroučitelj OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu.

Nakon iscrpnog obilaska grada, naši mladi gosti su otišli na prenoćište u Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija, gde ih je srdačno dočekao rektor bogoslovije protojerej – stavrofor Milutin Timotijević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com