Društvo

Ruski đaci upoznaju Niš

Ove nedelje smo domaćini učenicima iz Sankt Peterburga u okviru  projekta “Upoznaj Evropu”. Ovo je treća  poseta njihovih učenika našoj školi, a naši  učenici su do sada, takođe, tri puta bili kod njih, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu čiji će učenici narednih sedam dana da se druže sa vršnjacima iz Rusije. Na ovaj način se nastavlja petogodišnja saradnja ove niške sa Srednjom školom 490  iz Sankt Peterburga, Ruska Federacija. Cilj projekta je upoznavanje učenika sa načinom života, jezikom, kulturom, običajima i obrazovnim sistemom dveju zemalja. Tokom boravka u Nišu đaci iz Rusije će obići i kulturno-istorijske spomenike u gradu i okolini, a posetiće i Soko Banju. Tako će, pored obrazovnog karaktera, poseta imati kulturni, verski, istorijski i geografski karakter.

“Ovo je šansa za nova prijateljstva i nova saznanja o kulturi , običajima i istoriji naša dva bratska naroda. Ostaće kod nas sedam dana, radiće radionice u školi, ali će se upoznati i sa gradom, organizovaćemo im i izlet do Soko Banje, a iskreno se  nadam da će naše gostoprimstvo doći do punog izražaja”, kaže Gavrilović. “ Prijateljstva koja se sklapaju na ovaj način od posebnog su značaja i za budućnost ove dece, a jednog dana oni mogu na osnovu poznanstva koja sada sklapaju da pokrenu i poslovnu saradnju”.

U okviru programa koji je  pripremljen za đake iz Rusije nalazi se i poseta Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu. Gosti iz Rusije posetiće i Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu tako da će i studenti sa Departmana za ruski jezik i književnost  imati priliku da usavršavaju jezik koji studiraju.

“Naša saradnja traje već pet godina i ovo je naša treća poseta Nišu. Cilj je da naša deca usavrše svoj engleski jezik i to je prvi zadatak ove posete.  Drugi zadatak je da se deca upoznaju sa istorijom i kulturom srpskog naroda i da svoja iskustva prenesu vršnjacima u svojoj školi kada se vrate u Rusiju”, kažu profesori koji su iz Sankt Peterburga doputovali u Niš sa svojim đacima. “Srpski narod je gostoljubiv i svako želi da nas ugosti na pravi način što ostavlja poseban utisak na nas”.

Drugog dana boravka u Nišu učenici iz Rusije obišli su Obrenovićevu ulicu. Na trenutak su zastali pored spomenika Kalči i Stevanu Sremcu da saslušaju priču o njima, a potom su prošetali i Kopitarevom ulicom poznatijom kao Kazandžijsko sokače. Posetili su i  Sabornu crkvu, Muzej, Sinagogu, džamiju. Najviše vremena proveli su u Tvrđavi. Upoznaće se i sudbinom zatočenika Koncentracionog logora „Crveni krst“. Posetiće i spomenik Ćele kula koji je jedinstven u svetu po tome što je sagrađen od delova ljudskog tela. Sve utiske koje budu poneli sa sobom podeliće sa vršnjacima kada se vrate u svoj grad i svoju školu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com