Društvo

Romsko naselje Crvena zvezda dobilo struju. Otkazana akcija „Osvetlimo Zvezdu“

Posle 145 dana romsko naselje Crvena zvezda u Nišu dobilo je struju, tako da je akcija „Osvetlimo Zvezdu“ otkazana.

Još se ne zna kako će tačno stanovnici ovog naselja ubuduće plaćati električnu energiju, ali se očekuje dolazak predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine vitomir Mihajlović, koji će upoznati Rome sa dogovorom koji je postignut sa EPS-om, saopštavaju organizatori akcije „Osvetlimo Zvezdu“.

„Romsko naselje Crvena zvezda je posle tačno 145 dana dobilo električnu energiju i zahvaljujemo se svima onima koji su nam direktno i indirektno pomogli da naselje ponovo ima struju. Još se ne zna da li je deo duga otpisan i kako će više od 80 porodica iz Crvene zvezde ubuduće plaćati struju, ali smo zadovoljni postignutim“, kaže Turkijan Redžepi iz organizacije Romaworld.

Podsetimo, u rešavanje ovog problema uključio se i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović koji je pre nekoliko dana razgovarao sa direktorom EPS-a u Beogradu i sa kojim je postignut dogovor da romsko naselje Crvena zvezda u Nišu dobije struju.

„Moram biti realan i ne odobravam neplaćanje struje, ali u naselju Crvena zvezda je specifična situacija, jer ne postoji uređeno snabdevanje električnom energijom i postoji samo dva brojila za celo naselje i naplata se vršila po cenama za industrijsku struju. Pokrenuo sam postupak da rešimo taj problem. Inicijativa je potekla od građana koja žive u naselju i svakodnevno sam bio na vezi sa direktorom EPS-a u Beogradu. Ideja jeste da se jedan deo dugovanja od kamata otpiše, a da se ostalo podeli na razuman broj rata kako bi stanovnici mogli da plate zaostale dugove i redovnu potrošnju struje“, rekao je ranije Mihajlović.

Trajno rešenje bi bilo osposobljavanje 27 brojila koja postoje u naselju, kako bi porodice plaćale struju u skladu sa potrošnjom, a po istoj ceni kao i za ostale građane. Za ostalo porodice koje nemaju merno brojilo, upućen je zahtev da se postave privremena kontrolna brojila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com