Društvo

Roditelji, učitelji nisu bauk !

Da bi dete bilo što bolje pripremljeno za polazak u školu, neophodno je podsticati njegov razvoj, i socijalni i intelektualni, smatra učiteljica Tatjana Ljubomirović iz OŠ “Ratko Vukićević”.

Dragoceno bi bilo roditelji vreme do početka školske godine iskoriste i da s detetom odu do škole, da ono upozna put kojim će ići kako bi se oslobodilo straha od samostalnog kretanja ulicom, kaže ona o dodaje da je prvi utisak koja dete stekne pri polasku u prvi razred veoma bitan.

“Dete se od samog rođenja priprema za školu.. Da bi bilo što bolje pripremljeno za ovaj veliki događaj, neophodno je podsticati njegov razvoj, i socijalni i intelektualni. Detetu treba pomoći da razvije pozitivnu sliku o sebi. Važno ga je što bolje osamostaliti, naučiti disciplini, upornosti i spremnosti na saradnju. Potrebno je da roditelji učenje učine zabavnim delom svakodnevnog života”, savet je Tatjane Ljubomirović.


Njen savet za roditelje je da, ako žele da dete zavoli školu, o školskim obavezama govore samo pozitivno. To se odnosi i na učitelje. Dete ne treba plašiti školom i učiteljem rečenicama kao što su “videćeš ti kad pođeš u školu”, ili “ ako ne budeš dobar učitelj će te kazniti”. Ako je dete uplašeno, ono ne može da pokaže svoje dobre strane i nepoverljivo je prema učitelju očekujući stalno neku vrstu kazne sa njegove strane.

“Zbog toga je bitno da detetu školu predstave kao mesto gde će steći nove prijatelje, gde će imati vremena za upoznavanje i učenje kroz igru i druženje. Potrebno je objansiti mu da sa polaskom u školu ne prestaje igra, i da se kroz igru najviše i nauči. Zato se polaskom u prvi razred igra ne isključuje, već samo malo odlaže da bi se završile školske obaveze”.


Stalna briga koji roditelji imaju je da li dete treba da zna da čita i piše pre polaska u prvi razred. Odgovor je, kaže Tatjana Ljubomirović, “ne treba”. Taj “ posao” treba prepustiti učiteljici , jer će ona najpravilnije naučiti dete sve što se od njega očekuje, ali ono najvažnija što svako dete treba da ima je ljubav. Roditelji treba da kažu detetu da su sretni i ponosni na njega što kreće u školu. Uvažavajući njegove sposobnosti i interese detetu će roditelji pokazati da ga cene , prihvataju i vole.

“Upravo su dobre pripreme i bezuslovna roditeljska ljubav najbitniji faktor odrastanja i ogledaju se u uspehu i zadovoljstvu deteta u školi”, kaže Tatjana Ljubomirović i poručuje roditeljima da prvog dana školske godine pripreme slavlje za svoje mališane uz njegovu omiljenu tortu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com