Društvo

Roditelji da li znate koga prate vaša deca?

Pretraživanje na Internetu je postala svakodnevica svakog od nas. Gotovo da ne postoji ništa što se ne može naći na Guglu. “Ako niste na Internetu ne postojite!” Svako ko se nakad ulogovao na e-mail adresu, otvorio nalog na nekoj društvenoj mreži, morao je da ostavi neki podatak o sebi, bar ime, prezime mesto boravka, a da ne pričamo o nekim intimnijim podacima koje ostavljamo na društvenim mrežama.

Ko može da vidi, gde živimo, koju smo osnovnu školu završili, koju vrstu muzike slušamo? Svi! Društvene mreže su zabava ali od mnogobrojnih mogućnosti koje nam pruža svemogući Internet postoji isto tako mnogo načina da predstavimo drugu stranu, da podelimo svoje znanje sa drugima, predstavimo se kroz svoje tekstove, slike, svoja dela…

Upravo tu mogućnost koriste mnogi blogeri. Ali, to ne rade iz zabave, već preko bloga i youtuba odlično zarađuju.

Jedan od blogera, Dragan Varagić u jednom svom postu navodi zaradu modne blogerke Zorane Jovanović koja od samih blog postova mesečno zarađuje između 1.000 i 5.000 evra u zavisnosti od broja klijenata tog meseca.

Za njih zarada, a za omladinu novi uzori. Blogeri nam vaspitavaju decu. Oni dele savete devojčicama kako da se našminkaju, koju kozmetiku i odeću da kupe, kako da srede orman i proslave rođendan, postali su opsesija tinejdžerki u svetu, ali i kod nas. Na savetodavce sa interneta nisu imuni ni momci. Pojedini gejmeri iz Srbije imaju i više od 80.000 pratilaca na društvenim mrežama, koji su željni znanja iz sveta video-igara.

“Deca se vaspitavaju od kad se rode. U uzrastu kad ih dohvate blogeri oni su već “polugotov proizvod”, znači ako ste do tad “odradili” sve šta treba dete će koristiti svoju glavu da misli i odlučuje i znaće da su mama i tata dovoljno jaki da kažu NE njihovim kapricima(bez obzira na mogućnosti). Deca treba da prate ono što i njihovi vršnjaci, a roditelji da budu informisani šta je aktuelno i u skladu s tim da usmeravaju dete na pozitivne sadržaje”, kaže jedan od roditelja.

“Navala” blogerki i jutjubera na osnovce postala je prava počast – priča psiholog Merica Buj Bjelogrlić.

Sve devojčice ih prate i iščekuju njihove nove postove. U školi u kojoj radim imam devojčicu koja je treći razred i ima svoj blog! Gledaju šta im te devojčice savetuju, traže od roditelja da im kupe ono što i one imaju. A roditelji popuštaju, ne žele da ih deca vide kao neprijatelje. Kupuju ono što im traže i što je katkad van njihovih mogućnosti, zadužuju se. To ide toliko daleko da i opremu za fizičko moraju da nose u “firmiranoj” kesi.

Sagovornica kaže i da majke i očevi ne znaju gde da podvuku crtu, jer ne žele da im se deca osećaju uskraćeno. To, upozoravaju, utiče na razvoj ličnosti i gubljenje individualnosti i jedinstvenosti.

Deca nam postaju nezainteresovana i nezadovoljna, osećaju se odbačeno ako nisu dovoljno u trendu. A za njih je izopštenost iz grupe najveći oblik nasilja, tvrdi Merica Buj Bjelogrlić.

Za samo 48 sati pojedine jutjuberke sakupe i više od 60.000 pregleda, a neki snimci na internetu devojčice iz Srbije pregledale su i dva miliona puta. Teme su različite: od načina kako da provedu raspust, do toga kakvu matursku haljinu bi trebalo da kupe. Neke od njih izdaju i knjige, pa su na minulom Sajmu školarke čekale u redu za posvetu svoje omiljene blogerke.

Poznata blogerka, Zorana Jovanović ima preko 639.000 pratilaca na Instagramu i veliku armiju onih koji je podržavaju i na ostalim društvenim mrežama.
Tatjana Ćatić je devojka iz Beča koja se na društvenim mrežama predstavlja nickom @tatjanamariposa. Broj od 826 hiljada pratilaca, čini je jednom od najuticajnijih.

Tekst je deo projekta «Mladi talenti Niša» koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com