Društvo

Rekordna potrošnja, ali Niš neće ostati bez vode

Potrebe građana za vodom kada su velike vrućine je veća, pa je tako u Nišu juče zabeležena najveća potrošnja ovog leta, koja je premašila 1300 litara u sekundi. Trenutna potrošnja vode se ovih dana upravo i kreće između 1200 i 1300 litara, upozoravaju u JKP “Naissus”, ali ističu da razloga za brigu nema, Niš neće ostati bez vode.

 

Prosečna potrošnja vode za ovo doba godine iznosi od 1.100 do 1.200 litara u sekundi maksimalno. Uprkos zabeleženoj povećanoj potrošnji, vode u Nišu ima dovoljno, izvorišta su stabilna i građani ne moraju da brinu, ističu.

Razlog za povećanu potrošnju je činjenica da građani vodom za piće navodnjavaju poljoprivredne površine, zalivaju travnjake, polivaju i hlade pločnike, terase, dvorišta, pune bazene. Nema naselja koje prednjači u ovim navikama, potrošnja je podjednaka u svim delovima grada, kažu Niškim Vestima. Ipak najviše se troši u terminu od 18 do 22 časa. Kako saznajemo ima i nesavesnih potrošača, koji su se na mrežu priključili na divlje, tako da i to dodatno opterećuje sistem i utiče na potrošnju.

“Kada padnu temperature, ili kada padne kiša odmah se oseti, potrošnja padne na 1100 litara. U situaciji ovako neracionalne potrošnje vode dolazi do smanjenog pritiska prekida u snabdevanju na rubnim delovima grada. Sva izvorišta su stabilna, vode ima dovoljno ali sistem nije projektovan da u trenutku ekstremne potrošnje zadovolji potrebe kod svih korisnika, posebno onih u višim delovima grada”, napominju u niškom vodovodnom preduzeću.

Oni još jednom apeluju našim sugrađanima da racionalno koriste vodu kako bi JKP “Naissus“ svim korisnicima garantovalo uredno vodosnabdevanje. Takođe apeluju da čuvaju i javne česme i napominju da je Niš jedan od retkih gradova u Evropi koji ima toliki broj česama za javnu upotrebu.

“Sve javne česme su u funkiciji i voda je ispravna za piće. Međutim pre neki dan smo imali situaciju kada su vandali uništili česmu na Keju kod hotela “My place” i trenutno samo ona ne radi. Često imamo situacije da kradu ili kidaju slavine, ali ovog puta su otišli dalje, pa su odvalili kamen. Česma je demolirana i potrebno je vreme da se ponovo stavi u funkciju.”

Kvalitet vode se redovno kontroliše, tako da Nišlije zaista imaju privilegiju da piju jednu od najkvalitetnijih voda.To je uslovljeno, pre svega, prirodnim karakteristikama i izvorištima koji se ovde nalaze. Nešto lošiji kvalitet je u centralnom i zap adnom delu Srbije, a daleko najnekvalitetnija voda je u Vojvodini

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ухххх, сад ми је лакше- што ће неко радити посао за који је плаћен на државним јаслама (да би грађанство живело у 21. а не у 19 веку).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com