Virus KoronaZdravlje

Rekordan broj obolelih od početka epidemije korona virusa

U protekla tri dana u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja bilo je svakodnevno izmedju 2.290 i 2.390 pacijenata, a od tog broja oko 800 njih svakodnevno se javljalo lekarima zbog prvog pregleda što je najviše od početka epidemije korona virusa, izjavio je za direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

Prema njegovim rečima, korona virus se poslednjih dana u Nišu potvrdi kod 350 do 400 gradjana. “U odnosu na sredinu prošlog meseca broj obolelih je pet puta povećan. Tada smo imali dnevno u kovid ambulantama oko 500 pacijenata, a najviše do četvoro pozitivnih”, kazao je Jerkan. Sredinom prošlog meseca, dodao je, lekari Doma zdravlja su eventualno jednog obolelog od korona virusa slali na dodatni pregled u Univerzitetski klinički pregled, a sada i do 15 pacijenata. Jerkan je takodje dodao da je drastično povećan broj laboratorijskih analiza i rendgenskih snimaka.

“Sredinom prošlog meseca radjeno je dvadesetak rendgenskih snimaka pluća, a za 250 do 300 pacijenata radjene su laboratorijske analize. Sada dnevno imamo 130 do 160 rendgenskih snimaka i do 1.100 laboratorijskih analiza”, naveo je Jerkan. Istakao je da su obolele osobe uglavnom mladje životne dobi i imaju od 25 do 40 godina, ali ima i starijih. “Medju tom populacijom imamo i najmanji odziv za primanje vakcine protiv kovida. To što se oni nisu vakcinisali je razlog što nismo dostigli priželjkivanih 80 odsto vakcinisanih “, izjavio je Jerkan.

Prema njegovim rečima, u Nišu je do sada prvu dozu primilo 65 odsto gradjana, a obe doze 60,96 odsto.

“Pozivu lekara za prijem treće doze odazvalo se do sada 20.000 naših sugradjana, prvenstveno starijih. Gradjanima su na raspolaganju sve vrste vakcina”, istakao je Jerkan.

Interesovanje za treću dozu, rekao je Jerkan, veće je nego za prvu dozu. “U proteklom periodu smo dnevno imali 1.000 gradjana koji su se javljali kako bi primili treću dozu, a 250 do 300 zbog toga što su se odlučili da prime prvu dozu ili došli po drugu”, kazao je on.

Prema rečima direktora niškog Doma zdravlja, u toj ustanovi je do sada vakcinisano 90 odsto zaposlenih. Najavio je da će povodom zabrinjavajuće epidemiloške situacije danas ponovo zasedati gradski Krizni štab i razmotriti nove mere za zaustavljanje epidemije koja je u punom zamahu. Evidentno je, naglasio je Jerkan, da se mere koje već postoje ne poštuju i da ljudi ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se sada nalazimo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com