Region

Regionalno prihvatilište za pse između Svrljiga i Knjaževca

Buduće prihvatilište za pse nalaziće se na potezu između Svrljiga i Knjaževca u objektu koji je daleko od naseljenih mesta, a koji je nekada bio farma, kaže Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga.

Odluka o tome gde će se nalaziti buduće regionalno prihvatilište za pse doneta je nakon obilaska lokacija koje su bile predložene. Prema rečima Dragane Sotirovski jedna lokacija se nalazi između Niša i Svrljiga, manja je po površini i prema prvim procenama, neadekvatna je za prihvatilište. Druga lokacija se nalazi između Svrljiga i Knjaževca i zadovoljava osnovne uslove za prihvatilište.

O rešavanju ovog problema bilo je reči i na sastanku Saveta Nišavskog upravnog okruga. Tom prilikom je iznet podatak da je izgradnja prihvatilišta neophodna, a gradski većnik Bratislav Vučković je naglasio da samo na niškim ulicama ima oko 2.000 napuštenih pasa.

„Najbitnije je da na mestu gde će se nalaziti prihvatilište nema naseljenih meštana“, dodaje Dragana Sotirovski.

„Prihvatilište će se nalazi, najverovatnije, između Svrljiga i Knjaževca i to je nekadašnja farma koja će biti u vlasništvu opštine, zemljište je opštinsko, može da se dograđuje. Svi elementi i osnova za buduće prihvatilište postoje, a prema rečima predstavnika nevladinih organizacije biće to raj za pse“.

Na predlog Nišavskog okruga i načelnice Dragane Sotirovski ali i opštine Svrljig, gradonačelnik Niša i predstavnici opština Knjaževac i Sokobanja sa nadležnim resornim većnikom grada Niša Bratislavom Vučkovićem, kao i predstavnicima JKP Mediana, republičkog veterinarskog inspektora i nevladinih organizacija za zaštitu životinja, obišli dve potencijalne lokacije za izgradnju regionalnog prihvatilišta za pse.

„Svrljig je kao jedna od lokalnih samouprava Nišavskog upravnog okruga ponudila dve lokacije za budući regionalni azil za pse, jedna je lokacija između Svrljiga i Niša, druga je između nedaleko od Niša“, kazala je Dragana Sotirovski.

„Noseći partneri na ovom poslu trebalo bi da budu, pored Niša i opštine Svrljig, Knjaževac, Gadžin Han i Soko Banja. U nekoliko prethodnih dana smo se sreli na terenu sa svim predsednicima i predstavnicima tih lokalnih samouprava da obiđemo lokacije. Ono što je bitno to je da sa nama idu i nevladine organizacije koje se bave zaštirom životinja da vide koliko su to dobri uslovi, ide i veterinarska inspekcija i mislim da će to biti prvi i važan korak ka rešavanju tog ogromnog problema.

Sve lokalne samouprave su dobrodošle koje žele da se priključe ovoj našoj velikoj priči jer su ogromne štete grada Niša koji mora da isplati odšetetu ljudima koji se pojavljuju sa ujedima životinja. Mislim da će se akciji pridružiti i lokalne samouprave iz Pirotskog i Topličkog okruga“, naglasila je Sotirovski.

Za rešavanje ovog problema formirano je i radno telo koje će se naredne godine baviti realizacijom ovog projekta, a sredinom januara zakazan je novi sastanak. Prve procene su da bi u postojeće prihvatilište moglo da se smesti do 5.000 pasa.

„Sada je potrebno da se napravi upitnik i prosledi zainteresovanim opštinama, pa kada dobijemo odgovore tačno ćemo znati šta koja opština zahteva. Prihvatilište bi bilo za 3 do 5.000 pasa od kojih Niš ima najviše problema sa oko 2.000 pasa na ulicama. Ono što nas sada zabrinjava to je kako da se spreči dolazak novih pasa na ulicama. To su uglavnom štenci koji dolaze od vlasničkih pasa koji se nekontrolisano pare. Vladnici, neznajući šta će sa njima ostavljaju ih po parkovima“.

Jedan od prvih koraka da se smanji broj pasa lutalica je da se kontroliše parenje, odnosno sterilizacija kuja. To je prvo i osnovno, a na tome insistira i EU, pa i nevladine organizacije.

U svakom slučaju na dobitu će biti svi jer je, prema rečima Dragane Sotirovski, samo opština Svrljig za dve godine platila 70.000 evra za ujede pasa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com