DruštvoZdravlje

Redovni pregledi dojke spašavaju živote

Grad Niš je i ove godine podržao kampanju Ženskog centra „Milica“ „Daj pedalu raku“ u znak podrške ženama obolelim od raka dojke. Članice Udruženja „Budite uz nas“ akciju su organizovale ispred Gradske kuće“.

Rak je izlečiv, poručile su članice Udruženja „Budite uz nas“ koje su se zahvalile svima što su deo njihove „ljubičaste porodice“ koja svake godine simboličnom vožnjom bicikala daje „pedalu raku“ i pozvale sve da podrže zdrave stilove života.

Foto: www.ni.rs

“Ja sam operisana od karcinoma dojke 2017. godine, otkrila sam ga samopregledom, sasvim slučajno. Borila sam se, borim se i dan danas, kao i sve ove hrabre žene. Nije samo završiti operaciju, nas posle čega mnogo toga”, kaže Irena Joković.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša je istakla da je cilj kampanje ukazivanje na značaj preventivnih pregleda i samopregleda. Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme i potrebno je češće govoriti o tome kako bi podigli nivo svesti kod žena o značaju preventivne istakavši da Grad Niš podržava udruženja koja rade na promociji zdravih načina života.

Foto: www.ni.rs

Statistički podaci su poražavajući i pokazuju da je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma dojke.

Foto: www.ni.rs

Dušica Davidović i Irena Joković iz Udruženja „Budite uz nas“ pozvale su sve dame da redovno kontrolišu svoje zdravlje i istakle da redovni pregledi spašavaju živote.

“Obolela sam 2019. godine, imala sam celokupan tok lečenja, hemioterapiju, operaciju i zračenje. Ja sam psihički bila vrlo jaka, rekla sam sebi  “neće od mene, ja ću njemu”. Daću pedalu raku, nadam se da sam ja uspela u tome. Širimo pozitivnu energiju , samim tim rak će nestati”, rekla je Mirjana Stevanović.

Foto: www.ni.rs.

Кampanja „Daj pedalu raku“ održava se u preko 30 gradova u Srbiji i regionu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com