Društvo

Recikliraj sada! Količina sakupljene staklene ambalaže povećana za 90 odsto

Akcija sakupljanja staklene ambalaže i dečija radionica - karavan Sekopaka i JKP Mediana u Nišu

Akcija sakupljanja staklene ambalaže i dečija radionica u saradnji sa kompanijom  “Sekopak” i JKP “Mediana” održana je danas u parku Čair.

„Sekopak će tokom juna i jula meseca putovati po gradovima u Srbiji kako bi edukovao građane, sa akcentom na decu, o reciklaži i o sakupljanju staklene ambalaže. Niš je dobio zvona za odlaganje staklene ambalaže u okviru projekta Upravljanje staklenim otpadom na Zapadnom Balkanu pre dve godine“, kaže Ivana Mišić, marketing asistent kompanije “Sekopak“.

Prema njenim rečima, zahvaljujući ovom projektu, količina sakupljene staklene ambalaže povećana je za čak 90 odsto.

“U prethodne dve godine je sakupljeno oko 150 tona godišnje, a nadamo se  da će ove godine premašiti cifru od 200 tona”, ističe.

Sonja Popović iz JKP “Mediana“ navodi da već dve godine ovo preduzeće učestvuje u ovom projektu, a da je  na mesečnom nivou sakupljeno oko 1,5 tona stakla.

“Sada je rezultat takav da sakupljamo između 17 i 20 tona mesečno“, pojašnjava ona.

Sakupljanje stakla je veoma važno jer je staklo jedini ambalažni otpad koji je 100 posto reciklabilan. Može se i više puta reciklirati i svaki put će se vratiti kao ambalaža.

Svetislav Petrović, prvi je odložio otpad, kako kaže, da bi sebi očistio prostor, ali i  podigao svest o tome gde treba odlagati takvu vrstu otpada.

Mališani koji su se lepo zabavljali na radionici kazali su da znaju šta je reciklaža i da bi poručili svima da ne zagađuju okolinu.

Sakupljena ambalaža biće upućena u reciklažni centar, odakle će dalje biti predata licenciranim reicklerima. U ovom projektu, preko raznih kanala, Niš je dobio 300 zvona za odlaganje otpada.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com