DruštvoKultura

Razotkrivanje „Kraja vremena“ – Knjiga o srpskoj Mata Hari

Niški kulturni centar organizuje razgovor o romanu "Kraj vremena" autora Vladimira Vučkovića, koji istražuje kompleksne teme srpske istorije i društva kroz priču o srpskoj verziji Mata Hari, u četvrtak 12. septembra od 20 časova u Maloj sali NKC-a.

Na promociji će govoriti prof. dr Aleksandar Jerkov, Slaviša Pavlović i Vladimir Vučković. Urednica i moderator događaja biće Milena Mišić Filipović.

Roman „Kraj vremena“ bavi se pitanjem društvene polarizacije u Srbiji tokom Drugog svetskog rata i pruža uvid u kompleksne odnose između nacionalnog identiteta i špijunske aktivnosti.

„U romanu je predstavljena slika zadnjih vremena u Srbiji kako su je videli posebno špijuni Intelidžens servisa, a to je početak nečega što će trajati do današnjih dana – apsurdne društvene polarizacije oko nacionalnog identiteta srpskog naroda. U samoj svojoj suštini, ovo je istorijski i antišpijunski roman u kome se tematizuje suština srpske tragedije u Drugom svetskom ratu“, kazao je Dejan Stojiljković o romanu „Kraj vremena“.

Vladimir Vučković  (1972, Niš) doktorirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu iz oblasti Nacionalne pravne istorije. Vanredni je profesor na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Objavio je romane: „Vrana u paunovom perju“ (2017), „Srodne duše“ (2020) i „Hromi“ (2021), izdanja Službenog glasnika. Zbirke priča: „Turski amanet“ (Medivest, Niš, 2013) – nagrada Svetosavski pečat, „Niške priče“ (Medivest, Niš, 2018), „Zaplanjske priče“ (Medivest, Niš, 2019), „Priče o promašenom vremenu“ (Službeni glasnik, 2022). Zbirke pesama: „Izraz duše“ (Medivest, 2015), „Crni zagrljaj“
(Medivest, 2017). Monografske studije: „Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Velikom Krčimiru“ (1169-1950) Eparhija niška (2008) – Oktobarska nagrada Opštine Gadžin Han; „Niška eparhija“ (2011), „Stara Srbija i Makedonija“ (2014), „Niš u Drugom svetskom ratu“ (2019).

Po romanu „Vrana u paunovom perju“, Narodno pozorište Niš je u sezoni 2023/24. postavilo predstavu u režiji Marka Torlakovića.

Ne propustite priliku da čujete detalje o ovoj značajnoj knjizi i učestvujete u diskusiji o njenim temama.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com