Kultura

Radovi u završnoj fazi, Medijana nakon decenije uskoro otvara svoja vrata za turiste

Bliži se dan kada će Arheološko nalazište Medijana ponovo otvoriti svoja vrata za turiste, ali i sve one goste Niša koji žele da vide jedinstven je kompleks koji je nastao u vreme Konstantina Velikog. Prema najavama gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski radovi su u završnoj fazi

 

„Posle neobjašnjivog zastoja, lutanja i polemika o tome kako raditi na uređenju i zaštiti arheološkog nalazišta Medijana, što je potrajalo duže od decenije, presekli smo Gordijev čvor. Radovi su sada u završnoj fazi i očekujemo da Medijanu, kao antičko naselje i sedište rimskih careva, otvorimo za posetioce. Završili smo muzejsku zgradu. Privode se kraju radovi na uređenju i izgradnji pešačkih staza, postavljanju informativnih panela i konzervaciji podnica u severozapadnom delu Vile sa peristilom“, napisala je gradonačelnica na zvaničnoj FB strani.

Foto: FB strana Dragane Sotirovski

Pre nego što je zatvorena Medijana je bila jedan od najposećenijih lokaliteta u Nišu. Tu su organizovani koncerti, edukativne radionice, školski časovi iz istorije. Sada, u novom ambijentu, kada su uređene staze i unutrašnjost vile, biće stvorena nova scenografija za mnoge događaje. Ovo arheološko nalazište nije značajno samo za našu zemlju, već predstavlja jedan od najznačajnijih destinacija u ovom delu Evrope, rečeno je ranije prilikom obilaska radova.

Foto: FB strana Dragane Sotirovski

Projekat finansira Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije i Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Kad se od ovih skorojevica i samozivnika na vlasti cuje “ uskoro“, do znaci ,za godinu- dve !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com