Ekonomija

Radnici u Nišu: Naši protesti zbog plata pravo mučenje

Radnici propalih niških društvenih firmi Elektronske, Mašinske industrije, Jastrepca, Djuke Dinić i drugih ponovo se okupilo danas ispred Gradske kuće kako bi saznalo kada će dobiti zaostale plate, ali ponovo su otišli kućama “kratkih rukava”.

Žarko Đordjević je poručio da će radnici očigledno morati da pravdu potraže pred sudovima jer Vlada Srbije ne pokazuje “trunku interesovanja” da reši problem zaostalih zarada.

Đordjević je podsetio da većina radnika ima izvršne sudske presude Osnovnih i Viših sudova za neisplaćene zarade, tako da će pravdu morati da potraže pred drugim sudovima.

“Radnici mogu da pišu ustavne žalbe, a da se potom obrate Sudu za ljudska prava u Strazburu”, izjavio je Đordjević.

On je podsetio da je u jesen 2016. godine tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obećao radnicima da će do kraja godine početi isplata zaostalih plata, a na proleće ove godine obećao im je da će država vrlo brzo izaći sa konačnim predlogom rešenja tog problema.

“Od jeseni 2016. godine do sada mi smo dobili samo jednu minimalnu zaradu, a ove godine smo bili na jednom sastanku u Vladi Srbije i to pre četiri meseca. Od tada nismo dobili termin za sastanak, iako to stalno pokušavamo”, naglasio je Đorđević.

Kako je kazao Đordjević, šest godina stalnih okupljanja ispred Gradske kuće zbog zaostalih plata predstavlja pravo “mučenje” za nekadašnje radnike Elektronske, Mašinske industrije, Jastrepca i drugih firmi koji sada imaju u proseku 65 godina.

“Godinama čekamo zaradjene plate, a pare iz državne kase se svakodnevno dele ‘kapom i šakom’ drugima, kad god se pojavi neki problem”, rekao je Đordjević.

Procenjuje se da oko 9.000 radnika u Nišu nije uspelo da naplati svoje plate pre nego što su njihove firme prestale da rade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com