Društvo

Radnici Jure u Nišu u štrajku (VIDEO)

Radnici “Jure” u Nišu od jutros su se okupili ispred fabrike, zabrinuti za zdravlje jer je, kako su rekli medijima, jedan od njihovih kolega zaražen virusom korona i nalazi se u hali Čair, dok nekoliko radnika ima simptome.

Kako su rekli Niškim Vestima, fabrika je kratko obustavila rad, da bi radnici ponovo bili pozvani da počnu sa radom 8. aprila, u tri smene. Radi se o zaposlenima u proizvodnji traka, šabova i airbaga, pojašnjavaju našoj redakciji.

“Kao savesni radnici kompanije “Jura” koju poštujemo i u kojoj radimo, duboko smo zabrinuti i zahtevamo prekid rada naših radnika u trajanju epidemije, odnosno naredne dve nedelje, zbog vanredne situacije u zemlji i oštrih mera bezbednosti u borbi protiv epidemije virusa korona”, navodi se u zahtevima radnika koje je medijima prosledio odbornik u Skupštini grada Niša Miodrag Stanković.

Zaposleni ističu da u kompaniji radi veliki broj radnika na jednom mestu bez mera ograničenja. Dodaju da imaju zaštitne maske i rukavice, ali ipak smatraju da je njihovo zdravlje ugroženo, pre svega zbog toga što nemaju podatke o radnicima koji su na bolovanju sa simptomima COVID 19.

“S obzirom na situaciju i upozorenja kriznog štaba i svakodnevnog izveštavanja i molbi da se izolacija poveća na najviše okupljene dve osobe i preporuke da ostanemo u svojim kućama, zahtevamo da nam se omogući da narednih dana ne radimo i tako sprečimo širenje epidemije”, naovode zaposleni.

[meta_gallery_slider]

Da podsetimo i zaposleni u južnokorejskoj kompaniji u Leskovcu juče su odbili da uđu u fabriku. Menadžment „Jure“ je sinoć prihvatilo preporuku Vlade Srbije, Kriznog štaba grada Leskovca i preporuke Zavoda za javno zdravlje o odvijanju minimalnog procesa rada u leskovačkoj fabrici, po kome bi radilo samao 200 od ukupno 2800 radnika u jednom od tri pogona.

Redakcija Niških Vesti tražila je komentar od kompanije Jura za situaciju u Nišu, ali do momenta objavljivanja teksta on nije stigao, ali je obaveštenje dato radnicima.

Foto: Radnik koji je želeo da ostane anoniman

U njemu se navodi da je kompanija preduzela sve mere kako bi minimizirala svaki potencijalni rizik po zaposlene.

“Obezbedili smo zaštitnju opremu i izvršili dezinfekciju”, navodi se u obaveštenju Jure i dodaje:

“Radnicima koji žele da rade biće obezbeđeni svi uslovi za nesmetan rad u ovakvim okolnostima. Imaćemo dovoljno maski, rukavica, sredstva za dezinfekciju vrhunskog kvaliteta i prevoz. Oni koji rade biće u potpunosti isplaćeni, a kompanija će odlučiti i o dodatnim stimulansima. Molimo vas da se vratite na posao i držite distancu od 2 metra”, obaveštenje je Jure svojim radnicima.

Stanković: Pozivam državu i štab za vanredne situacije grada Niša da reaguju na zahteve zaposlenih u kompaniji Jura!

 

“Radnici Jure u Nišu su mi se i danas obratili zabrinuti za svoje zdravlje I svoju bezbednost u vreme pandemije.Imaju utisak da su prepušteni sami sebi, a da je krug fabrike eksteritorijalna jedinica. Pozivam državu i nadležne organe grada Niša da hitno reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima I interesima radnika”, rekao je Miodrag Stanković odbornik Skupštine Grada Niša.

 

Radnici Jure se ne bore samo za svoja prava, već za prava svih zaposlenih u sličnim kompanijama, kayao je Stanković i dodao da će kao odbornik Skupštine Grada Niša učiniti sve da im pomogne da se za njihov problem čuje I da oni budu rešeni na zadovoljavajući način.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Normalno da ne treba da radi fabrika. Ali meni deluju na ovom strajku da stoje mnogo blize nego na traci. Pa jel se boje virusa ili im se ne radi, drzite odstojanje majku mu. Daj da i mi Srbi budemo ljudi..

  2. Nema neću, naši šefovi da bi se uvukli u dupe Korean cima, samo kažu. Zovite radnike da rade, ko odbije, daćemo otkaz. I tako to traje već dugo..

  3. Zaposleni u tim fabrikama treba da ostanu kuci i na taj nacin zastite sebe i njihove najmilije a ne da prodaju svoje zdravlje i zdravlje najrodjenijih za vecu dnevnicu od 350din koliko im menadžer Marko iz Sinwona nudi. Svi u strajk i ne idite a one sline koje krenu sutra u fabriku sramota da bude. Treba govnjivim motkama noge da im prebijete.

  4. Da štrajkuju mogu jedan do drugog, a da rade ne mogu, jel??? Otkaz! Ima nas koji bi radili, a nemamo dobru rakiju da se zaposlimo! Budite bre ljudi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com