Društvo

Prvi festival dronova oduševio Nišlije

Prvi medjunarodni “Medijana festival dronova” otvoren je danas probnim trkama na sportskom terenu u naselju Brzi brod u Nišu.

Festival će tokom dva dana trjanja okupiti oko 40 takmičara iz Niša, Beograda, Novog Sada, Pančeva i Bugarske.

Oni će pokazati svoje umeće u vožnji dronova izmedju kapija i zaraditi prve bodove za Svetsku rang listu.

Direktor trke dronova Miroslav Mitić rekao je da će sutrašnje nadmetanje biti prva zvanična trka dronova u Srbiji.

“Imali smo pre nekog vremena trku u Ivanovu, a pre toga na niškom Elektronsko fakultetu, ali bili su to promotivni letovi. Trka u Nišu je prijavljena za Svetsku rang listu i nosiće odredjeni broj bodova na toj listi”, rekao je Mitić.

On je kazao da će takmičari biti podeljeni u četvoročlane grupe i voziće po tri trke, a do finala će voditi najbolji rezultat u jednoj trci.

Mitić je rekao da je za dobro upravljanje dronom potrebno veliko iskustvo i mnogo sati rada na simulatoru.

Među onima koji će ovog vikenda pokušati da svojim dronom stignu do cilja i pobedničkog postolja naći će se i desetogodišnji Luka Šehić, najmladji takmičar na festivalu, i jedina žena medju takmičarima, Natalija Klepić iz Beograda.

Organizatori prvog “Medijana festivala dronova” su Viša tehnička škola, Gradska opština Medijana i firma “Area video solution”.

Za zainteresovane će biti organizovane radionice na kojima će moći puno toga da nauče o dronovima, izmedju ostalog i to da im je potrebno oko 500 evra da bi počeli da se bave tim hobijem, odnosno da bi nabavili dron i prateću opremu.

https://www.facebook.com/Brzi.Brod/videos/2078538479100946/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com