DruštvoZdravljeZdravlje i zdrav život

PRVA SRPSKA Laboratorija za genetička istraživanja u KC Niš

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu dobila je pet aparata kao poklon od predstavnika američke vojske koja je boravila u Srbiji povodom vojne vežbe „Pustinjski vuk“ krajem juna ove godine, a juče su predstavnici Nacionalne garda Ohaja, predvođeni generalom Markom Bartmanom, obišli kliniku zajedno sa direktorom Kliničkog centra Niš profesorom dr Zoranom Radovanovićem i direktorom klinike profesorom dr Draganom Milićem.

Gost Klinike za kardiohirurgiju bio je i Džim Hejk, predsednik Udruženja „Duh Amerike“. Juče je dogovorena i nova sradnja koja će se ogledati u donaciji vednoj oko 400.000 evra za otvaranje Laboratorije za genetska istraživanja i HLA tipizaciju, koja će biti prva laboratorija takve vrste u Srbiji.

„Oni su danas ovde da bi vidile na koji način i kako koristimo donaciju koju smo dobili pre oko dva i po meseca i uvere se koliko su nam aparati koje smo od njih dobili pomogli u lečenju pacijenata, ne samo iz Niša, već i sa Juga Srbije koji gravitiraju ka našem Kliničkom centru“, kazao je dr Zoran Radovanović.

„Donacija je izuzetno vredna i njen iznos je 400.000 dolara, na čemu smo im posebno zahvalni. Danas smo se dogovorili da se ova saradnja proširi i da nam američka vojska i nadalje pomaže“.

On je dodao da će prilikom ponovnog boravka u Nišu delegacija Nacionalne garde Ohaja obići i novi Klinički centar budući da je dogovorena i saradnja sa nekoliko američkih bolnica.

„Između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja postoji saradnja u okviru programa državnog partnerstva koji traje već 12 godina i to je odlična prilika za moje ljude, pripadnike vazduhoplovstva i kopnenog dela Nacionalne garde, da dođu u Srbiju i sarađuju sa sa srpskom vojskom.

Kao dobar primer te saradnje nedavno smo imali razmenu sa srpskim vojnomedicinskim timom, pre dve godine smo imali i zajedničku aktivnost na jugu Srbiji, a onda smo zajedno uputili svoje vojnomedicinske timove u Angolu. Bila je to odlična prilika da naši timovi razmene iskustva i tehnike lečenja kod najtežih pacijenata“, kazao je general Mark Bartman.

Prema rečima profesora dr Dragana Milića, zahvaljujući velikoj donaciji koju je američka vojska dala niškoj Kardiohirurgiji broj operacija je sa 250 podignut na 500.

„Kompletna oprema koja je donirana našoj klinici je u funkciji i u toku prošle nedelje na Klinici je urađano 12 kardiohirurških intervencija za nedelju dana“, dodao je Milić. „Inače, prosek je pre toga bio 4 do 5 operacija nedeljno“.

Direktor Klinika za kardiohirurgiju dr Milić se ovom prilikom zahvalio i Ministarstvu zdravlja na pomoći da ovaj nivo i broj operacija bude urađen, a nada se i da će u budućem periodu zahvaljujući resornom ministarstvu i rukovodstvu Kliničkog centra Niš, dobiti i osoblje u dovoljnom broju kako bi uradili i preko 500 operacija na godišnjem nivou i eliminisali liste čekanja.

„Mašine koje smo dobili su sjajne, ali na njima mora neko i da radi“, naglasio je Milić.

Gost Klinike za kardiohirurgiju bio je i Džim Hejk, osnivač i vlasnik Društva „Duh Amerike“ koja jako blisko sarađuje sa američkom vojskom i sa kojom Društvo Srpsko-američkog prijateljstva na čijem se čeli nalazi dr Dragan Milić dogovara saradnju i u budućnosti.

„Zadovoljstvo mi je da najavim da smo gotovo pred realizacijom velikog projekta obezbeđivanje sredstava za kupovinu opreme za laboratoriju za genetska istraživanja i HLA tipizaciju što će dramitično podići nivo rada i Kliničkog centra i zdravstva juga Srbije. Ovo će biti prva laboratorija te vrste u Srbiji. Donacija je vredna preko 400.000 evra“.

Laboratorija će se nalaziti na Medicinskom fakultetu, a sanjom će rukovoditi Klinički centar i Medicinski fakultet.

„Zahvaljujući ovoj laboratoriji podići čemo uspešnost rada i kada su u pitanju transplantacije što je priporitet Ministarstva zdravlja“, istako je Milić.

Džim Hejk je u ime organizacije „Duh Amerike“ je naglasio da je posnosan zbog toga što može da pomogne srpskom narodu da izgradi budućnost kakvu želi.

„Želimo da izgradite bezbednu, prosperitetnu i slobodnu budućnost.Vrlo sam ponosan na sve što radimo sa Klubom prijateljstva jer su prijateljstva jako bitna sli su bitna i za izgradnju prosperitetnih društva“, kazao je Džim Hejk.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com