Kultura

Prva samostalna izložba slika Tadije Janičića u Nišu

Tadija Janičić, umetnik iz Nikšića, imaće prvu samostalnu izložbu u Nišu. Otvaranje izložbe zakazano je za 18. maj u 19 sati. I ova izložba moći će da se pogleda u okviru tradicionalne manifestacije “Muzeji za 10”.

 

“Već osmi put za redom Galerija savremene likovne umetnosti Niš se priključila nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Muzeji za 10″, na kojoj je za učešće 2016. godine ovenčana istoimenom nagradom. Ovog puta manifestacija nosi naziv „Moć muzeja” i obuhvata obeležavanje Nacionalne nedelja muzeja, Evropske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja. Na Međunarodni dan muzeja 18. maja, u 19 sati biće otvorena izložba slika „Vjetar periferije” Tadije Janičića”, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

Prva njegova samostalna izložba slika u Nišu sadrži dela njegovih aktuelnih serija.

“Referentnost ovog autora sukcesivno prevazilazi okvire regionale umetničke scene, a njegov rad karakterišu izuzetno neposredne i pronicljive reakcije na povode trenutka i prostora. Time se smatra kritičarem dnevnih i kulturnih politika, a njegove „hronike” ili naseljavaju fantazmi popularne kulture, kojima se manifestuje disperzivnost svakodnevice, ili ih naprotiv odlikuju ogoljene primedbe. Oba načina plene razumevanjem odlika mentaliteta i specifičnih odjeka globalih prilika lokalnim miljeom”, navodi GSLU.

Tadija Janičić je rođen 1980. godine u Nikšiću. Osnovne i master studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Za svoje crteže dobio je Godišnju nagradu Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju (2001) i proglašen najboljim mladim stvaraocem u okviru projekta Perspektive II (Novi Sad, 2003), dok je za slikarstvo dobitnik Nagrade YU paleta mladih (Vrbas, 2008), Prve nagrade 37. novosadskog salona (2008) i Nagrade Likovne jeseni (Sombor, 2020). Realizovao je 35 samostalnih izložbi (Srbija, Craj Gora, Mađarska, Slovenija, Italija, Švajcarska, Japan) i bio učesnik više od 40 referentnih kolektivnih izložbi (Srbija, Švetska, Francuska, Rumunija, Austrija, Rusija, Nemačka, Belgija, Velika Britanija, SAD, Slovenija). Njegova dela se nalaze u više javnih i brojnim privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu. Živi i radi u Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com