Obrazovanje

Prva proba državne mature od 27. do 30. oktobra u 101 školi

Pilotiranje državne mature, odnosno prva proba, biće održana od 27. do 30. oktobra u 101 srednjoj školi u Srbiji. Prvu probu velike mature radiće 50 gimnazija, 48 srednjih stručnih škola i tri srednje umetničke škole. Test će raditi učenici treće godine srednje škole i biće obuhvaćeno ukupno oko 5.000 učenika. Testiraće se učenici trećeg razreda jer su oni prva generacija koja uči po programu u kome ima izabranih predmeta.

Prva proba državne mature održaće se i u nekoliko niških gimnazija među kojima su ‘’Bora Stanković’’ i ‘’9.maj’’ kao i u nekoliko srednjih stručnih škola u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu, saznajemo od Dragana Geja, načelnika Školske uprave u Nišu. Prema njegovim rečima detaljna upustva o održivanju probe državne mature u školama se očekuju ovih dana.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je državna matura poluga koja pomera srpsko obrazovanje ka kvalitetu i da će pomeriti sve što decenijama nije pomerano.

‘’Državnom maturom će se meriti kvalitet nastave, a učenici će imati i mogućnost da konkurišu na više fakulteta’’, dodao je Dragan Gejo.

Biće gotov i Jedinstveni informacioni sistem tako da neće moći da bude nikakvih loših situacija i mislim da deca moraju da shvate da je jurnjava ocena završena i da počnu da jure znanje, naveo je ministar prosvete Mladen Šarčević, dodajući da visoko obrazovanje na ovaj način nije ugroženo, već da je to zajednički projekat.

Svaki predmet na državnoj maturi imaće dva nivoa težine, standardni i visoki nivo, a kandidati u zavisnosti koji fakultet žele da upišu biraju nivo koji će rešavati. Nova pogodnost je i ta što mogu da se prijave na neograničeni broj fakulteta.

Za testiranje će biti izabrana po dva odeljenja iz škole, radiće zadatke koji se odnose na gradivo iz prva dva razreda srednje škole i proba će se odnositi samo na obavezni deo mature – maternji jezik, matematika i jedan opšteobrazovni predmet, koji ovoga puta učenici neće birati sami, već će on unapred biti određen za njihovu školu ili teorijski deo stručnog ispita.

Drugo pilotiranje predviđeno je za maj 2021. godine i u potpunosti treba da liči na državnu maturu, koja se, prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvodi u obrazovni sistem od 2022. godine.

Testovi će imati po 20 zadataka, osim testa u okviru stručnog ispita za učenike u srednjim stručnim školama koji će imati do 25 zadataka. Vreme za izradu testa biće 90 minuta. Popunjene testove će pregledati eksterni ocenjivači – nastavnici koji pregledaju testove neće pregledati testove učenika iz svoje škole.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com