Društvo

PROŠIREN KAPACITET: U Divljani više izbeglica

Dečje odmaralište „Divljana“ poslednjeg dana lane primilo je prve migrante, tada ih je bilo 90 trenutno ih je 140, očekuje se dolazak i drugih ali je trenutno usporen dolazak zbog vremenskih uslova. rekao je Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice.

Prve najave su bile da Divljana može da pruži smeštaj za 220 migranata, sada je taj broj proširen na 300.

Mi smo angažovali donatore koji su uložili 192 000 evra u Divljanu, od toga 135 000 u građevinske radovei grejanje a 57 000 evra u opremu za kuhinju u vešeraj, to će sve ostati odmaralištu kada izbeglice odu ”, kazao je Slobodan Savović,  iz Komesarijaat za izbeglice.

Među migrantima koji su smešteni u Divljani ima dosta dece, čak 40 odsto su mlađi od 18 godina, a uglavnom su cele porodice, kaže Savović.

„U Divljani trenutno nijedan od smeštenih migranata nema telesne vaši, to tvrdim jer svi oni prvo prolaze lekarski pregled to kontroliše Zavod za javno zdravlje Pirot. Ako se nakad i budu identifikovale biće adekvatno tretirani ti pacijenti“, istakao je on.

Podsetimo, po preporuci Vlade Srbije, Grad Niš je sa republičkim Komesarijatom za izbeglice i migracije potpisao ugovor o ustupanju kapaciteta Divljane za smeštaj migranata. Ovaj ugovor na snazi je dve godine, a troškove boravka migranata snosi Komeserijat za izbeglice.

“U Srbiji ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za smešaj migranata, a Srbija je odgovorna zemlja koja ispunjava svoje obaveze,” rekao je nedavno  ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Šef UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder navodi da je oko 90 odsto svih migranata u Srbiji smešteno u prihvatne centre gde im je omogućeno “da prežive zimu sa dostojanstvom”.

Ministar odbrane, Zoran Đorđević, kaže da je priliv migranata u Srbiju trenutno mali pre svega zbog vremenskih uslova, ali da se u narednom periodu očekuje da ih bude više.

Procena Centra za pomoć tražiocima azila je da se oko 7.000 migranata nalazi u Srbiji, a da mesta ima za 6.000.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com