Društvo

Promocija knjige “Dnevnik ratnog hirurga” Miodraga Lazića

U Oficirskom domu u Nišu sinoć je održana promocija knjige nedavno preminulog doktora Miodraga Lazića “Dnevnik ratnog hirurga”, u izdanju Medija centra “Odbrana” Ministarstva odbrane Srbije. Skup je počeo minutom ćutanja, čime je odata pošta nedavno preminulom hirurgu Miodragu Laziću koji nije uspeo da se dobije važnu bitku u svom životu boreći se protiv nevidljivog neprijatelja, virusa korene.

 

 

“Doktor Lazić je čovjek koji je svojim životom zadužio ne samo Niš, nego Srbe gdje god da žive”, kazao je minsitar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao promociji knjige. “Ovo je naš način, a verujem da i svi ostali, da i grad Niš ima razloge i načine da se još dugotrajnije, još glasnije, zahvali svom sugrađaninu i kaže koliko ceni njegov život i njegovu žrtvu”, kazao je Vulin.

Foto: V.P.

Dr Goran Maksimović koji je napiso predgovor naglasio je da ratni period doktora Lazića obuhvata period od aprila 1992.godine pa sve do kraja 1995.godine i za to vreme spasio je više od 3500 života vojnika i civila.

“Njegov dnevnik ima tri aspekta i sva su podjednako važna i mislim da zaslužuje da se ovaj dnevnik uvrsti kao obavezna lektira u školskom programu”, istakao je dr Goran Maksimović koji je pisao pogovore za oba izdanja. “On nam je dao književni aspekt prepun emocije ali je ovo štivo značajno jer nam otkriva neke bolne istine o sarajevskom ratištu. Srbe je istorija stalno bacala ali nam „svetli grobovi“ nisu dali da potonemo a jednu takvu poruku nam daje lik i misija doktora Lazića”, kazao je Maksimović.

Promociji knjige prisustvovao je i bivši ministar odbrane Miroslav Toholj koji je naglasio da svaka kuća na Palama drži sliku doktora Laze kao ikonu.

“Ovaj dnevnik je oduvek bio težak za čitanje a sada posle njegove smrti je još teže suočiti se sa štivom između ove dve korice”, naveo je Toholj.

Emotivno je o svom ujaku govorio i Čeda Ljubisavljević koji je naveo da je „Laza bio energija ovog grada koji je bio isti i na poslu i kod kuće i u kafani“.

“Umro je u zgradi u kojoj je radio 30 godina, njemu je posao bio druga kuća, kolege su mu bili porodica a mi kod kuće često njegova porodica. I kada sada razmišljam o njemu imam na umu da bi sada bilo manje ljudi da on nije bio tamo kada je trebalo”, kazao je Ljubisavljević.

Foto: V.P.

Ćerka dr Lazića, Nina primiće posthumno za oca najveće državno priznanje, Vidovdanski orden 27.juna i to baš na dan kada je rođen njen sin Vuk.

“Vuk je dovoljno veliki da upamti dedu a svi ovi murali i podrška koju dobijamo neće dozvoliti da ostane neupamćen. Svaki dan priča o dedi kao velikom borcu protiv korone”, kaže Nina.

Drugo ozdanje knjige “Dnevnik ratnog hirurga” objavljeno je dve i po decenije nakon prvog izdanja i samo dva meseca posle smrti doktora Miodraga Lazića, direktora niškog Urgentnog centra. Promociji je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, porodica pokojnog Lazića ali i veliki broj prijatelja iz Niša i okoline.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com