DruštvoObrazovanje

Projekat gajenja biljaka u Nišu (FOTO + VIDEO)

U Osnovnoj školi  „Branko Radičević“ održan je seminar i praktične radionice o gajenju biljaka u okviru projekata Nemačke razvojne banke KfW “Program razvoja finansijskih sistema u ruralnim područjima u Srbiji”. Pokrenute su obuke za decu u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije kao i sa Poljoprivrednim i savetodavnim stručnim službama.

Deca su naučila da zemlja i biljke nisu samo zelena materija već izvor života koji zaslužuje poštovanje. Naučili su da hrana koja se ne pojede u domaćinstvima ne mora da se baca već da može da se iskoristi za kompostiranje i pravljenje komposta za biljke koje nas hrane i daju nam kiseonik. Pružila im se prilika da zarone ručice u zemlju i posade lekovitu lavandu i da na svom polju posade luk i krompir čime su bili posebno oduševljeni.

“Pošto nam je razvoj tehnologije doneo odvojenost od prirode i migriranje u velike gradove pa i tendeciju u razmišljanju da je bavljenje poljoprivredom nešto što je „ispod časti“ želeli smo da skrenemo pažnju deci da sadnja i uzgoj sopstvene hrane nam omogućava da dobijemo plodove i lekovite bilje koje nisu previše ili uopšte hemijski tretirani pa su samim tim i mnogo bolji za naše zdravlje”, navode organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com