KulturaRegion

Profesor Kamenko Marković nagrađen za „izuzetan doprinos u promociji kulture i umetnosti”

Dom kulture Babušnica nagradio Kamenka Markovića

Na ovogodišnjoj kulturnoj manifestaciji „Kreativni studio Doma kulture Babušnica“, brojni stvaraoci iz Srbije iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva gostovali su u ovoj pitoresknoj varošici na istoku Srbije. Profesor dr Kamenko M. Marković, istoričar umetnosti iz Niša nagradjen je zahvalnicom za  „izuzetan doprinos u promociji kulture i umetnosti u opštini Babušnica“.

Prof. dr Kamenko M. Marković odžao je u  Babušnici dva predavanja, kao jedan od  učesnika  projekta  „Kreativni studio Doma kulture Babušnica“. Predavanje pod nazivom „Opšte odlike barokne umetnosti“, za učenike drugog  razreda gimnazije „Vuk Karadžić“, dok  je drugo predavanje  pod  nazivom   „Piter  Paul Rubens“, bilo namenjeno gradjanstvu  i održano je u Galeriji Doma kulture.

Pre  početka predavanja, Valentina Nikolić Radivojev, direktorka Doma kulture u Babušnici  uručila je zahvalnicu profesoru Markoviću za izuzetan doprinos u promociji kulture i umetnosti u opštini Babušnica.  Naime, profesor Marković je zadnjih godina bio stalni učesnik  manifestacije koju, tradicionalno  kocem  jeseni, pod  različitim  nazivom, realizuje Dom kulture  u vidu projekta koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja  republike Srbije.

Novi susret sa publikom u Babušnici,  Marković je zakazao za kraj februara naredne godine, kada će održati predavanje o Konstantinu Brankušiju.

Tim predavanjem profesor Kamenko M. Marković  obeležiće 45 godina bavljenja životom i radom ovog genijalnog skulptota.

“Februara 1976. boravio sam u Parizu  i bio u prilici dai prisustvujem brojnim kolokvijumima i izložbama koje su bile upriličene povodom  stogodišnjice od rodjenja Brankušija. Video sam  brojne slavne ličnosti iz sveta skulpture i umetnosti  očarane onim što je Brankuši  stvotio u oblasti skulptute. Od toga časa do danas Brankuši  je moja  opsesija“, rekao je profesor na samom izlaganju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com