Društvo

Profesor iz Niša predsednik Balkanske unije fizičara

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu i izvršni direktor SEENET-MTP mreže dr Goran S. Đorđević, izabran je za predsednika Balkanske unije fizičara na upravo održanom 10. kongresu Unije u Sofiji od 26.do 30. avgusta 2018. godine.

“Profesor Đorđević, deveti je po redu izabrani predsednik Unije i prvi iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije. Član je Izvršnog komiteta BPU od 2009. godine i potpredsednik unije od 2012. godine. Za potpredsednika Unije je izabran profesor dr Radu Konstantinesku iz Krajove, Rumunija, a za izvršnog sekretara dr Kostas Vurlias iz Soluna”, objavio je Univerzitet u Nišu.

U radu skupa je učestvovalo preko 400 naučnika iz svih zemalja Balkana i brojnih država Evrope i sveta. Otvaranju skupa su prisustvovali i predsednik Evropskog društva fizičara dr Ridiger Fos, i generalni sekretar Dejvid Li. Zatvaranju skupa je prisustvovao predsednik Bugarske Rumen Radev, koji je naglasio veliki značaj koji se fizici kao nauci pridaje u Bugarskoj i poželeo novom rukovodstvu Unije puno uspeha u radu.

Balkanska unija fizičara je osnovana 1985. godine i okuplja fizičare i nacionalna društva iz 10 zemalja: Albanija, Bugarska, Grčka, Kipar, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Sledeći, 11. Kongres fizičara Balkana biće održan u Srbiji 2021. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com