Društvo

Prof. dr Milića “upozorili” da će biti izbačen sa fakulteta ako hitno ne koriguje stavove: On odgovorio – Neću nikada biti loš primer kolegama. Obraz i čast nemaju cenu

Direktor Klinike za kardiohirurgiju i profesor na Medicinskom fakultetu Prof. dr Dragan Milić objavio je na Facebook-u da se na sednici Naučno-stručnog veća medicinskih nauka Univerziteta u Nišu desio skandal u vezi sa njegovim izborom za redovnog profesora po konkursu objavljenom 7. oktobra ove godine.

On ističe da je ovo veće oborilo predloženu Komisiju za pisanje referata za njegov izbor koja je predložena u skladu sa Zakonom od strane Veća katedre UNO Hirurgija. Posle žustre diskusije  šef katedre je predložio Komisiju sačinjenu SAMO OD NASTAVNIKA IZ BEOGRADA!?!, napisao je Milić.

“Za njegov predlog glasao je samo on (1 glas) a za predlog Prof. dr Milana Jovanovića da Komisiju čini jedan nastavnik iz Beograda i 2 sa naše katedre, kako predvidja Zakon, podržalo je 18 nastavnika dok je 5 bilo uzdržano. Ovaj predlog upućen je na Izborno veće koje je čak organizovano on-line kako bi glasanje bilo „tajno“. Dan pre glasanja pomenuti šef katedre šalje lične SMS poruke članovima veća da se ne glasa za predloženu Komisiju. I pored neprimerenog i neetičkog ponašanja šefa katedre Izborno veće izglasava predloženu Komisiju sa 61 glas za i 7 protiv! Na naučno-stručnom veću Univerziteta koje je trebalo da potvrdi već izglasanu Komisiju na zahtev dekana medicinskog fakulteta i sefa katedre Hirurgija predlog Komisije se ne usvaja i donosi se protivzakonita odluka da se ceo proces vrati na početak Katedri Hirurgija pri čemu se brutalno i bezobzirno krši Pravilnik u članu 14 koji jasno definiše postupak izbora u nastavničko zvanje”, pojašnjava Prof. dr Milić.

„Dobronamerni“ profesori skrenuli su mu pažnju da ću biti izbačen sa fakulteta ukoliko hitno ne koriguje svoje stavove, kaže i nabraja šta je to sve:
1) Da odustanem od ideje stvaranja Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu,
2) Da naša klinika za kardiohirurgiju prestane sa radom vikendima i da vrati listu čekanja jer rušimo sistem,
3) Da odustanem od izlaska na lokalne izbore u Nišu,
4) Da podržim produženje radnog odnosa direktoru UKC Nis i nakon njegovog odlaska u penziju koji treba da se desi 15.2.2024. jer je takva odluka „viših“ struktura ne pomenuvši kojih.
5) Da za sve ovo postoji podrška nadležnih organa na fakultetu kao i odgovarajućih tela Univerziteta i da Zakonom propisane procedure i uslovi i ne moraju da se ispoštuju.

“Uz konstataciju da je ovakvo drsko, bezobzirno i protivzakonito ponašanje u akademskoj zajednici nedopustivo, poručujem svim „nadležnim“ institucijama i pojedincima koji ih predstavljaju da NIKADA NEĆU ODUSTATI OD SVOJIH PRINCIPA I IDEJA MA KOLIKO ME TO LIČNO KOŠTALO! Neću nikada prihvatiti da budem loš primer svojim mladjim kolegama i studentima kako profesor treba da stavi lične interese iznad opštih! Možda je to pravilo kod nekih ali nije kod svih….”, ističe Milič.

On na ovaj način daje odgovor svim zainteresovanim „nadležnim institucijma i pojedincima“.

“Obraz i čast nemaju cenu a ako Univerzitet odluči da mu ne treba profesor na medicini koji ima 3 specijalizacije (opšta hirurgija, vaskularna hirurgija i kardiohirurgija) i koji ispunjava sve Zakonom propisane uslove, koji ima čak 4 mentorstva iz oblasti kardiohirurgije, neka tako i bude! Očito da su institucije u Nišu potpuno privatizovane gde se Zakoni i Pravilnici ne poštuju, gde je pojedinac prepušten ucenama i to sve zarad ličnih sitno-sopstvenih interesa i ciljeva… Umesto da se neguju i unapređuju lokalni niski kadrovi oni se svesno i namerno uništavaju…. Zašto?”, završio je Prof. dr Dragan Milić, direktor Kardiohirurgije UKC Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Да ли је могуће да је Српски усуд негативна селекција и примитивизам ??? !.

  2. Из жалосне ситуације у коју је стављен професор Милић види се да се на Универзитету у Нишу ништа није променило у пракси негативне селекције. Најспособнији и највреднији се уцењују, кажњавају, опомињу да не кваре просечност која влада на Универзитету и одговара онима који би да су заувек шефови катедри, декани, ректори, директори клиничких центара…
    Једнопартијска пракса и менталитет су из доба Југославије пренети…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com