Društvo

Prodavnice su zatvorene, ali buvljak radi

Korona se ne zaustavlja. Mere se pooštravaju. Vikendom više ne rade ni prodavnice osim onih u kojima se mogu kupiti prehrambeni proizvodi, ali niški buvljak kod Tvrđave radi. Nišlije se ni sada u vreme korone ne odriču stare tradicije, subotnje prepodne rezervisano je za posetu ‘’prodavnice mešovite robe pod vedrim nebom’’.

Doduše, ostali su samo oni najuporniji, oni kojima je nešto hitno potrebno, a ne može da se pronađe u prodavnicama jer se radi o nešto starijoj marki proizvodnje, oni koji kupuju retke knjige za male pare ili traže neki antikvitet ili oni koji nemaju para za kupovinu u prodavnicama pa to rade na buvljaku.

Kako god prodavaca na buvljaku je bilo i ove subote, a bilo je i kupaca. Ona stara da se na buvljaku može naći za svakog po nešto i dalje važi. Sve je tu od igle do lokomotive- garderoba, obuća, nameštaj, tehnika, delovi za određene aparate i drugo.

‘’Potrebni su mi neki šrafovi za bravu na vratima koja je stara i to mogu da pronađem samo ovde. Doduše, ne bih dolazio zbog korone, ali je ovo viša sila’’, kaže jedan Nišlija. Uredno nosi masku, a dodaje da izbegava gužvu i u širokom luku obilaze ostale građane koji su se zatekli tu.

‘’Zadržaću se kratko samo dok ne pronađem ono što mi je potrebno, a onda odlazim. Olakšavajuća okolnost je to što ovo nije zatvoren prostor’’- dodaje ovaj Nišlija.

Posetioci buvljaka kao i prodavci su uglavnom sa maskama. Imai  onih koji su bez ali to pravdaju time što sun a otvorenom i ne komuniciraju ni sa kim.

‘’Kada se približim robi i prodavcu podignem masku’’- objašnjava Nišlijka koja razgleda knjige. Tako se ponašaju i prodavci.

Ipak, ponuda je znatno manja nego što je to bilo uobičajeno dok nije bilo korone. Sada svi pomalo strahuju od virusa koji ne jenjava, ali oni koji su morali izašli su. Uglavnom je u ponudi novogodišnji šljašteći program, a ono što ovo mesto, kada se radi o novogodišnjim ukrasima čini posebnim je činjenica da na tezgi koja je uglavnom ćebe na zemlji, pronađu i one starinske lampione od stakla koji se sve teže nalaze u prodavnicama, a ako ih i ima preskupi su za mnoge Nišlije.

Buvljak vikendom menja tržne centre, ali je za mnoge i više od mesta gde mogu nešto da pazare. Mnogi dolaze samo da izađu iz kuće, da malo prošetaju, da protegnu noge ili da sretnu nekog od prijatelja.

‘’Nigde ne odlazimo, niko nam ne dolazi, pa je ova šetnja neka vrsta oduška za nas’’- žali se starija Nišlijka koja tu i tamo dok prolazi buvljakom baci pogled i na neku robu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com