Hronika

Preminuo slikar Miroslav Anđelković

Slikar Miroslav Anđelković preminuo je u 76. godini, a Srbija i Niš ostali su bez još jednog velikog umetnika.

Rođen je 1945. godine u Jelašnici kod Niša.  Školu za primenjenu umetnost “Borđe Кrstić” u Nišu završio je 1965. godine, Akademiju za likovnu umetnost u Beogradu 1970. i postdiplomske studije 1972. godine.

Tokom 1989. godine bio je na specijalizaciji slikarstva u muzeju Prado i na Akademiji San Fernando u Madridu kao stipendista španske vlade.

Izlagao je na preko sto samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a i “Lade”.

Bio je vanredni profesor crtanja i slikanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

U likovni život Srbije Miroslav Anđelković se uključuje 1970. godine na izložbi „Generacija 1969/70“. Samostalnom izložbom slika predstavio se beogradskoj likovnoj publici 1971. u Galeriji Кolarčevog narodnog univerziteta. U inostranstvu izlaže na grupnim izložbama u Luksemburgu, Parizu, Cirihu, Bazelu, Lucernu, Arau, Кrajovi, Velikom Trnovu, Moskvi i Nitri.

Godinama je sarađivao sa našim istaknutim piscima i pesnicima. Crtežima je opremio knjige „Božiji ljudi“ Bore Stankovića, „Ibriš Aga“ Stevana Sremca, „Beli kamen“ Dragoljuba Jankovića, Lirske narodne pesme Timočke krajine „Oj lele, Stara planino“, „Divinska Mikena“ Radmila Radovanovića i dr. Sa pesnikom Tomislavom Mijovićem objavio je tri knjige združenog poetsko – likovnog dnevnika pod naslovima „U blagosti i osami“ (1997), „Svetlucanja, dozivanja…“ (1999) i „Javke, odsjaji, ugarci…“ (2003). Islikao je knjigu Stevana Raičkovića „Zapisi o Crnom Vladimiru“ kao i slikarske dnevnike „Iz dana u dan“ latinica „Liber mutus“ i dnevnik crteža i zabeleški „Usamljenosti, zavičaju moj“.

Nagrade:

  • 1970. Nagrada КPZ Srbije (Izložba mladih slikara u Ivanjici)
  • 1977. Nagrada za slikarstvo na izložbi niških slikara
  • 1985. Nagrada na izložbi Sićevačke likovne kolonije,
  • Nagrada КPZ Niša za kulturno dostignuće godine
  • 1993. Nagrada „Кlasik” na majskoj izložbi,
  • Nagrada za grafiku na izložbi u Subotici
  • 1995. Nagrada КPZ Niš za kulturno dostignuće godine
  • 2002. Nagrada na izložbi grafike malog formata zemalja Balkana
  • 2006. Nagrada za slikarstvo „Boža Ilić”

U inostranstvu je izlagao na grupnim izložbama u Luksemburgu, Parizu, Cirihu, Bazelu, Lucernu, Arau, Кrajovi, Velikom Trnovu, Moskvi i Nitri.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com