Kultura

Premijerom “Mrtve duše” Narodno pozorište obeležava 130 godina postojanja

Narodno pozorište u Nišu svoj veliki jubilej vredan poštovanja proslaviće 11. marta premijernim izvođenjem komada “Mrtve duše” Nikolaja Gogolja u režiji Ane Đorđević.

Groteskna priča o Čičikovu, državniku koji je otkrio nov način da se obogati trgujući mrtvim dušama, odiše teškim, gorkim humorom i na neverovatan način korespondira sa današnjicom.

Kako tvrdi i sam glumac koji u predstavi igra glavnu ulogu, “sve je više Čičikova oko nas”, pa ova predstava zapravo pokazuje život koji svi mi danas živimo. 

 “Čovek koga glumim je potpuni i apsolutni materijalista koji je spreman da gazi preko leševa, samo da bi došao do cilja, a to je novac. I upravo on je predstavnik većine ljudi danas”, kaže Dušan Matejić.

Bogata istorija koja staje u 130 godina Niškog pozorišta

Narodno pozorište u Nišu osnovano je davne 1887. godine, a od 1939. kada je izgrađena zgrada na Sinđelićevom trgu, plejada velikih srpskih glumaca, reditelja i umetnika ostavila je delić sebe na niškoj pozorišnoj sceni.

Kako u Pozorištu navode, do sada je tu izvedeno više od 10.000 predstava, a peko šest miliona gledalaca širom Srbije, bivše Jugoslavije i Evrope videlo je predstave u niškom pozorištu.

“Ni veliki entuzijasti i vizionari, kakvi su 1887. sigurno bili osnivači pozorišta „Sinđelić“, dok su izvodili predstave u kafani „Evropa“, ni glumci Niškog povlašćenog pozorišta i Pozorišta Moravske banovine, svi oni, i mnogi drugi koji su ulagali ljubav, veru, talenat, strast, nisu mogli ni da sanjaju da zajedno stvaraju istoriju jedne značajne kulturne institucije, istoriju Narodnog pozorištau Nišu”, navode u Pozorištu.

Od 1939, kada je izgrađena zgrada na Sinđelićevom trgu, pa sve do danas, plejada velikih srpskih glumaca, reditelja i umetnika ostavila je delić sebe na niškoj pozorišnoj sceni.

 “Ostvarili smo saradnju sa mnogim evropskim i svetskim pozorištima i umetnicima, učesnici smo svih značajnih srpskih festivala i dobitnici mnogih nagrada. Na repertoaru naše kuće nalaze se svetski i nacionalni klasici, ali i dela savremenih pisaca i predstave modernog izraza. U umetničkom i estetskom smislu postavili smo visoke standarde i time doprineli kulturnom razvitku grada Niša i potvrdili svoj značaj ne samo na kulturnoj mapi Srbije nego i šire”, kažu.

Ipak, najveću zahvalnost duguju, kažu, upravo niškoj publici, jer je volela njihove predstave, divila se omiljenim glumcima, sa kojima se smejala i plakala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com