Kultura

PREMIJERA predstave “U čije ime” (FOTO)

Premijera predstave “U čije ime” po dramskom tekstu niškog glumca Aleksandra Mihailovića  koju je režirao Milan Karadžić, zakazana je za sredu 29. novembar u niškom Narodnom pozorištu od 20 sati.

Ova predstava o niškom teatru i glumcima istinita je dramatična priča o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja grada 1944. godine.

Tekst potpisuje niški glumac Aleksandar Mihailović koji sa nestrpljenjem očekuje premijeru i ne krije zadovoljstvo zbog saradnje sa rediteljem Milanom Karadžićem.

Foto: Niške Vesti

“Ni u snu nisam mogao da zamislim da će Milan Karadžić da pristine da sarađuje sa nama, zbog te saradnje sam presrećan”, rekao je Mihailović na konferenciji za novinare koja je održana u samo dan pre premijere.

O predstavi kaže da jeste priča o stradanju malog čoveka u turbulentnim vremenima.

“Priča pokazuje kako taj mali čovek nema senku gde da se sakrije od svih strahota”, dodaje.

Reditelj Milan Karadžić ne sarađuje prvi put sa niškim ansamblom, a svaka nova saradnja kaže veoma ga raduje.

“Ja sam se malo udaljio od pozorišta i poziv da radim na ovoj predstavi sam vrlo rado prihvatio. Radio sam sa velikim guštom, jer mi prija rad u pozorištu. Sinoć sam gledao generalnu probu i nemam šta da zamerim, zadovoljan sam i videćemo kako komad prihvatiti publika, svi se nadamo da smo napravili najbolju predstavu”, rekao je Karadžić niškim novinarima.

Foto: Niške Vesti

Povod za predstavu je dugo skrivana priča o stradanju i streljanju glumaca niškog pozorišta nakon oslobođenja 1944. godine.

Na  topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena. Večita dilema o izboru strane, ali i slobodi umetnika da se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo, oslikavajući model po kome se promene na ovim prostorima uspostavljaju već više od pola veka, kažu u niškom Narodnom pozorištu.

Milan Karadžić pored režije, potpisuje i scenografiju, kao i izbor muzike, a kostimograf za ovu predstavu je Dragica Laušević. U ovoj predstavi glume: Sanja Krstović, Dejan Cicmilović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Miroslav Jović, Miloš Cvetković, Jasminka Hodžić, Danilo Petrović, Marijan Todorović a Marko Pavlović , Nataša Stanković i Katarina Jeličić su gostujući glumci Akademskog pozorišta SKC-a.

Produkciju predstave je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Premijera predstave “U čije ime” je u sredu 29. novembra u 20 sati dok je prva repriza zakazana sutradan. Ulaznice su u prodaji na blagajni pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com