Društvo

Preko ePisarnice lakše do dokumenata i rešenja: Ministarka posetila i Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević sastala se danas u Nišu sa gradonačelnikom  Dragoslavom Pavlovićem, pri čemu je obišla i Jedinstveno upravno mesto, gde je promovisala uslugu ePisarnica.

Žarić Kovačević je posetila i Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar za besplatne obuke (SKIP), otvoren pre godinu dana, zahvaljujući saradnji Ministarstva i Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo 2017. godine, uz pomoć Republike Koreje, u Beogradu otvorilo moderan IT centar za besplatne obuke.

Ministarka je napomenula da je na osnovu uspešnog rada ovog centra, u kojem je do sada sprovedeno približno 4.000 besplatnih obuka, koje je pohađalo više od 80.000 građana, takav centar otvoren i u Nišu, 12. jula 2023. godine, uz podršku partnera iz Republike Koreje.

Drago mi je da vidim da niški centar dobro funkcioniše, da se obuke odvijaju kontinuirano i da građani i u ovom delu Srbije imaju korist od njegovog rada, rekla je ona.

Žarić Kovačević je istakla da je u SKIP centru Niš održano više od 200 događaja, a usluge centra od njegovog otvaranja koristilo je oko 3.000 korisnika – učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, zaposlenih u javnom ili privatnom sektoru, kao i penzionera.

Ministarka je napomenula da je Centar za nešto više od godinu dana rada postao prepoznatljivo mesto za sve koji žele da se edukuju, razviju svoje digitalne veštine i učestvuju u stvaranju budućnosti utemeljene na znanju i tehnologijama.

Ona je tokom obilaska Jedinstvenog upravnog mesta podsetila na to da je Ministarstvo sa pet miliona dinara podržalo njegovo uspostavljanje i navela da njena današnja poseta ima za cilj promovisanje nove usluge na portalu eUprava.

Žarić Kovačević je ukazala na to da je građanima omogućeno da potpuno elektronski komuniciraju s državom, podnose zahteve, šalju dopune i prate stanje predmeta, dodavši da je najvažnija novina to da građani ne moraju da znaju koji organ je nadležan, koji je naziv postupka ili kakav je obrazac.

Bez gubljenja vremena, onlajn od svoje kuće, pretragom prema ključnoj reči, građani mogu da pokrenu jedan od 2.000 trenutno dostupnih postupaka. Posebna pogodnost je primanje obaveštenja o statusu predmeta putem imejla ili SMS poruke, a rešenja se dobijaju u eSanduče, objasnila je Žarić Kovačević.

Ministarka je pozvala građane da se registruju na portalu eUprava i postanu eGrađani, kojih u Srbiji zasad ima više od 2,2 miliona, jer je eUprava digitalni šalter, dostupan 24 sata, 365 dana u godini i nema više čekanja u redovima.

Ona je sa gradonačelnikom Niša razgovarala o razvoju elektronske uprave i radu gradske uprave, kao i modelu njene organizacije i funkcionisanja.

Resorno ministarstvo u Nišu pomaže uspostavljanje međuopštinske saradnje sa Gadžinim Hanom sa ciljem osnivanja zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana.

Na dodeli godišnjih nagrada Ministarstva za četiri oblasti dobrog upravljanja, Niš je proglašen za najbolju lokalnu samoupravu u oblasti „efikasnost i delotvornostˮ za 2023. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com