Društvo

Preko 100 hiljada žrtava navedeno imenom i prezimenom u “Bosanskom Atlasu ratnih zločina”

U Bosni i Hercegovini za vreme rata, od 1992. do 1995. godine, stradalo je preko 100 hiljada ljudi. “Bosanski Atalas ratnih zločina”, koji će biti dostupan svima na internetu, po imenu i prezimenu, navodi svaku žrtvu, a uz propratnu dokumentaciju možete saznati više o načinu na koji je osoba stradala i ko je ona bila.

“Često se manipuliše brojevima žrtava u ratovima, od političara možemo da čujemo kako povećavaju broj žrtava ili smanjuju kako im odgovara što dovodi do velikih posledica i do nepoštovanja prema stradalima. Zato smo precizno, dokumentovano i jasno naveli sve žrtve rata u Bosni bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost”, kazao je direktor istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača.

On je predstavio kako funkcioniše “Atlas” i da biste došli do nekog podatka dovoljno je da u pretrazi ukucate ime ili prezime osobe za kojom tragate i pronaćićete tačne i precizne podatke da li je neko pod tim imenom i prezimenom stradao za vreme rata u Bosni. Kod većine stradalih postoji i slika kao i druga propratna dokumentacija.

“Ono što je bio osnovni princip našeg rada je da se odnosimo potpuno nepristrasno prema svim građanima Bosne. Cilj agresije je bio da se razori socijalna struktura Bosne, da se prekinu sve veze među ljudima da se uništi sve ono što je naša tradicija, kultura, zajednički život deljenje prostora, mi živimo na jednom prostoru koji smo vekovima delili, niko nije polagao ekskluzivno pravo na nijedan pedalj te zemlje”, kazao je Tokača.

On je dodao, da jedna ovakva baza podataka nije podložna manipulacijama i da će svi moći da vide realnu sliku onoga što se dogodilo.

“Sve je dokumentovano, tu su i imena silovanih žena koje su želele javno da govore, dokumentovani su i uništeni spomenici, crkve, džamije, masovne grobnice kojih je bilo svuda po Bosni, dosta toga je i propraćeno video zapisima”, rekao je Tokača.

On je dodao, da se na ovaj način odaje počast žrtvama i da oni nisu više samo broj koji se koristi za razne malverzacije već je njhova tragedija prikazana imenom i prezimenom.

“Bez obzira da li se radilo o civilima ili vojnicima, bez obzira na kojoj su strani ratovali, svi su oni žrtve užasnog rata koji se dogodio”, kazao je Tokača.

On je dodao, da “Atlas” nije završen i da postoji mogućnost da se on uvek dopuni novim dokumentima i imenima koja nedostaju.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com