Ekonomija

Predstavnici Službe za zapošljavanje Republike Austrije posetili Niš

Iz Srbije u Austirju dolaze dobro obrazovani i stručni ljudi, poručili su, na prijemu u Gradskoj kući, predstavnici Službe za zapošljavanje Republike Austrije, koji su bili gosti niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako je navedeno, prema procenama u Austriji radi oko 38.000 ljudi sa srpskim državljanstvom, a radi se uglavnom o zanimanjima sa visokom stručnom spremom uz godišnji priliv od oko 3.000 novozaposlenih, dok austrijske firme u Srbiji zapošljavaju preko 20.000 lica.

Nacionalna služba za zapošljavanje i Služba za zapošljavanje Republike Austrije potpisale su protokol o saradnji 2015. godine i od tada se, kako je navedeno, radi na neprestanom sprovođenju zajedničkih inicijativa i poboljšanju politike zapošljavanja u Srbiji. Ipak, stopa nezaposlenosti je u Austriji mnogo niža nego kod nas.

“Ono što je specifičnost ove službe jeste da imaju daleko, daleko veća izdvajanja za programe i mere aktivne politike zapošljavanja. Mi smo danas želeli da ih približimo nekoj od dobro organizovanih lokalnih samouprava koje imaju dobar odnos prema politikama zapošljavnja, a to je grad Niš”, izjavio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ono što izdvaja nišku filijalu u poslednjih par godina jeste to što su uspeli da dolazak velikih kompanija i investitora zadovolje svim potrebama kada su u pitanju ljudski resursi i kadrovi, poručio je direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić.

“U poslednjih par godina smanjen je broj nezaposlenih preko 35 procenata. A ono što je ohrabrujuće jeste da se približan broj tih lica zaposlio u niškim kompanijama”, izjavio je Matić.

On je dodao da se na njihovoj evidenciji u Nišu nalazi 22.593 nezaposlenih aktivnih tražioca posla, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com