Kultura

Predstavljen drugi tom sabranih dela Branka Miljkovića

Drugi tom sabranih dela Branka Miljkovića pod nazivom “Pesme II” predstavljen je Gradskoj kući. Priređivači ovog dela skrenuli su pažnju na značaj čitavog projekta, kao i ove knjige, u kojoj se pored objavljivanih, nalaze do sada ne objavljene pesme iz Brankovih rukopisa i prepiski.

Priređivač Jelena S. Mladenović i likovni i grafički urednik Dragan Momčilović ponajviše su zaslužni što smo u prilici da uživamo u do sad neobljavljenim pesmama “princa srpskog pesništva”. U čitav izdavački projekat pred Grada Niša, uključeni su i Filozofski fakultet, Niški kulturni centar, Narodni muzej i Narodna biblioteka “Stevan Sremac”.

Niška “Gradina” je 1972. godine poslednji put objavila sabrana dela Branka Miljkovića.

U drugom delu sabranih dela nalaze se “rasute pesme”, odnosno pesme koje je Miljković objavljivao u periodici za vreme života, ali i one koje su posthumno objavljene, a koje nisu ušle u sastav njegovih zbirki poezije.

Drugi tom sabranih dela Branka Miljkovića

Tu su pesme koje Miljković slao redakcijama časopisa, a koje nisu objavljene. Potom pesme preuzete iz muzejske zbirke Branko Miljković, rukopisi i prepiske. Pored pesama u ovoj knjizi se nalazi i pet lirskih eseja, reč je o poetsko proznim tekstovima koji bi se mogli naći u nekom drugom tomu sabranih dela, ali je postojala tradicija da budu štampani u okviru njegove poezije“- rekla je priređivač Jelena S. Mladenović.

Veoma interesantan deo ove knjige su pesme iz lične prepiske, pisane Brankovoj platonskoj ljubavi, gimnazijskoj simpatiji Ljiljani Ilić Krstić, koje je ona predala Narodnom muzeju u Nišu 2002. godine.Takođe i 49 pesama iz njegovih rukopisa koje niko nikada nije objavio. Tu je i “Epitaf za mene i tebe, moj Zlatko” iz kojeg je čuveni stih po kojem je Branko ostao upamćen: “Ubi me prejaka reč.

U sklopu predstavljanja ovog izdanja, prikazan je video snimljen 1989. godine iz privatne arhive. Video je snimljen u Parizu prilikom susreta Dragiše Miljkovića, strica Branka Miljkovića, Dragišine žene Anđe, velikog francuskog pesnika Alana Boskea i književnice Branke Bogavac. Razgovor snimljen na VHS-u vođen je o Brankovoj književnosti i o tadašnjoj srpskoj književnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com