Društvo

Predložite mlade talente za Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku porodice Milić je po šesti put raspisala javni poziv za predlaganje kandidata za prestižnu Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“.

Nagrada se dodeljuje mladim ljudima uzrasta od 15 do 35 godina starosti. Pojedinci i institucije svoje kandidate mogu predložiti za jednu od šest oblasti, a to su: nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava, sport, institucija godine i specijalna priznanja.

„Kao porodica nastavljamo da promovišemo mlade i talentovane ljude. Kroz Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“, svake godine ističemo najbolje među najboljima. Ističemo najbolje promotere znanja, ali ističemo i one malo starije koji svojim radom doprinose boljem položaju mladih“ – ističe Jovan Milić, osnivač i utemeljivač nagrade i dodaje: „Po tradiciji, konkurs se otvara 15. januara i otvoren je sve do 1. oktobra. Dakle, fizička i pravna lica mogu predlagati svoje kandidate tokom cele godine. Nakon 1. oktobra, sekretarijat proverava sve pristigle predloge koje dostavlja šestočlanoj komisiji“.

Foto: Nađi Raula

Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ prošle godine dobili su i: Milijan Bačević i Teodora Obradović iz Niša, Hor Čačanske gimnazije, Magdalena Stanković iz Žitorađe, Sofija Rodić iz Niša, Miroslav Milić sa KiM, Gordana Kovačević iz Valjeva. Za instituciju godine proglašen je Centar za promociju nauke, ali i Narodno pozorište u Nišu i OŠ „Učitelj Tasa“ iz Niša. Plakete mira otišle su u ruke Arno Gujona, Luke Gorija, Jelene Đoković, Marte Arsovske Tomovske i Oca Predraga Popovića.

„Svake godine komisija ima veoma težak zadatak, a to je da nagradi one najbolje. Svi predlozi koji stignu u sekretarijat su dobri i pokazuju da je Srbija rasadnik talenata. Znate, kada smo ovu nagradu pokrenuli kao studenti, na umu smo imali samo jedno, a to je da pod svodovima Narodnog pozorišta u Nišu ističemo mlade ljude na kojima svako zdravo društvo treba da se zasniva i zato svake godine komisija donese odluku da umesto šest, nagradi minimum dvanestoro mladih ljudi“, zaključuje Milić.

Fizička ili pravna lica svoje predloge mogu poslati do 1. oktobra. Potrebno je poslati predloge koji sadrže: kratku biografiju kandidata – popunjeni formular prijave, koji je moguće preuzeti na sajtu organizacije „Nađi Raula“, opis aktivnosti, relevantne dokaze, odnosno linkove ka web stranicama, gde se komisija može detaljnije upoznati sa radom kandidata. Predloge je potrebno poslati na jednom od tri zvanična jezika nagrade: srpskom, engleskom ili švedskom.

Predloge sa pratećom dokumentacijom potrebno je poslati na mejl: sma.nominacije@gmail.com najkasnije do 1.10.2024. godine u ponoć. Nakon toga zaseda komisija koja će doneti jednoglasnu odluku o dobitnicima, kojima će priznanja biti uručena na svečanoj ceremoniji dodele nagrada u novembru.

Tema ovogodišnje dodele nagrada je „Za milion godina“. Priznanja mogu dobiti mladi ljudi iz Srbije, Evrope i sveta, a o dobitnicima odlučuje nepromenjena komisija koju čine: Hadži Ivan Redi, prof.dr Melanija Mitrović, Marija Rašić, Marjan Zdravković, Marko Vučetić i Ljiljana Milić.

Inače, imena laureata biće saopštena sledećim redosledom:
28.10.2024. u 9h – Nagrada „Svetislav Milić“ u oblasti nauke i obrazovanja
29.10.2024. u 9h – Nagrada „Svetislav Milić“ u oblasti kulture i umetnosti
30.10.2024. u 9h – Nagrada „Svetislav Milić“ u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava
31.10.2024. u 9h – Nagrada „Svetislav Milić“ u oblasti sporta
1.11.2024. u 9h – Nagrada „Svetislav Milić“, oblasti: institucija godine , specijalna priznanja, Plaketa mira

Porodica je luka mira u olujama života – Ko je bio Svetislav Milić?

Svetislav Milić, rođen je 9.10.1936. godine u Jasenici (opština Žitorađa), gde je i završio osnovnu školu. Upisuje Vojnu školu tadašnje FNRJ. Na doškolovanju u Banja Luci je bio par godina, upravo u tom gradu je upoznao i svoju devojku, kasnije suprugu Ljubicu. Službovao je u velikom broju gradova, te je celu svoju porodicu selio za Kovilovo, Negotin, Sisak, Leskovac i poslednji put za Niš, gde ostaje do svoje smrti. Kako je uvek govorio najzaslužnija za stabilnost porodice bila je njegova supruga Ljubica. U penziju odlazi kao stari zastavnik.  Dobitnik je velikog broja odlikovanja koji su mu dodeljeni za vojne zasluge. Uvek je svojoj porodici govorio da budu korisni zajednici i da pokušaju da pomažu, te je učestvovao i u radnim akcijama. Čitavog radnog veka se borio za pravdu, istinu i ljudska prava i to u zemlji, gde nije smelo mnogo toga da se govori. Preminuo je 11.11.2004. u Vojnoj bolnici u Nišu, a uz dozvolu njegove porodice formirano je priznanje sa odgovarajućim sloganom: „Mladima od srca“.

Ovo je prvo privatno priznanje ovakvog tipa u Srbiji, a svake godine vlada veliko interesovanje javnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com