Stari Niš

Pre 70 godina Niš je zadesila katastrofalna poplava (foto)

Katastrofalna poplava se desila 23.juna 1948. godine. Razlika u visini vodostaja između kote najniže vode i vode ovog poplavnog talasa je bila 5,5 metara.

Beogradmalski most, s propusnom moći od 1096 kubnih metara vode u sekundi preuzeo je ulogu brane, čime je dimenzija poplave dobila još veće razmere. U poplavi se našla cela leva obala Nišave do Svetonikolskog brega i Gorice. Visina rečnog mulja u okolini škole „Učitelj Tasa“, 900 metara daleko od Nišave, je bila 1,55 metara.

Inače, do izgradnje Zavojske hidroelektrane kolebanje vode Nišave je bilo izrazito, i kretalo se od 4 kubnih metara vode u sekundi pri najmanjoj, do 400 kubnih metara u sekundi pri velikoj vodi.

Prilikom katastrofalnih vodostaja proticajna količina vode je bila i hiljadu i više kubnih metara u sekundi. Katastrofalni vodostaji su se prosečno javljali u toku četvrt veka i bili su praćeni poplavama. U zadnjih 150 godina, katratofalni vodostaji sa poplavama su zabeleženi 1897., 1926. i 23. juna 1948. godine.

Fotografije poplave su iz privatne kolekcije
Dr Jovana V. Ćirića.

Izvor:
Niški Vesnik
(iz zbirke Dr Jovana V. Ristića (niškog kolekcionara)
Istorija Niša II

Priredio na stranici:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com