Društvo

Povratak na Kosovo uz pomoć projekta “Povratak kao korak napred”

Interno raseljena lica sa Kosova i Metohije koja žele da se vrate na svoja ognjišta to mogu da učine uz pomoć projekta “Povratak kao korak napred”. Projekat podrazumeva više etapa, programe za obuku prilikom zapošljavanja, 50 porodica povratnika dobiće belu tehniku i nameštaj u vrednosti od 1.600 evra, 50 grantova u vrednosti od 2.500 hiljada evra je obezbeđeno za pokretanje sopstvenog biznisa.

Predstavnik inicijative za razvoj i saradnju Miša Babović istako je da u sklopu projekta postoje i sredstva za transport do Kosova kao i “Idi i vidi” posete Kosovu jer, kako kaže, veliki broj raseljenih nema mogućnost da vidi šta je sa njihovom imovinom.

“Mi smo svesni da trenutak u kome realizujemo projekat je bremenit političkim teškoćama, da nije jednostavno u ovom vremenu doneti odluku o povratku, ali nas je istovremeno sa druge strane prijatno iznenadio, broj ljudi koji su zainteresovani da ostvare svoje pravo na povratak”, kazao je Babović.

On je dodao, da je prvi javni poziv u okviru projekta raspisan 28. marta nakon toga sledi javni poziv za opermu za pokretanje sopstvenog biznisa i javni poziv za odabir paketa individualne pomoći.

Prema njegovim rečima, za povratak su zainteresovani stariji, ali i mlađi ljudi.

“Radi se o desetinama zainteresovanih ljudi, mi smo obišli nekih 50 porodica, otprilike smo na pola posla. Najviše je zainteresovanih za mesta od Prizrena do Kosovske Mitrovice i za deo Kosovskog pomoravlja”, rekao je Babić.

Bojana Milić (28) je rodom iz Kosova polja i želela bi sa porodicom da se vrati na Kosovo, ali samo ako dobije zaposlenje.

“Volela bih da se vratim i mama i ja i tata imamo tu želju, ali samo ako bih mogla da dobijem posao u struci. Ja sam pravnik i nadam se da ću uspeti da dobijem zaposlenje na Kosovu. Ne bih se vratila u Kosovo polje, ali bih se vratila u Gračanicu”, kazala je Milić.

Mirna Nikolić (58) iz Prištine želi da se vrati na Kosovo pod uslovom da se ispune uslovi i da ima mogiućnost za normalan život.

“Vratila bih se ali ne u Prištinu, već u svoje selo u kome je većinsko srpsko stanovništvo”, kazala je Nikolić.

Svi zainteresovani za projekat mogu da se jave na telefon 0800/100-550. Projektat realizuje Inicijativa za razvoj i saradnju u saradnji sa Udruženjem “Proaktiv” iz Niša i opštinom Vrnjačka banja , a finasira Evropska unija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com