Društvo

Povodom Svetskog dana prevencije zlostavljanja dece održana tribina „Zaštitimo decu“

Povodom Evropskog dana najtežih oblika nasilja nad decom i Svetskog dana prevencije zlostavljanja dece, održana je tribina pod nazivom „Zaštitimo decu“, u organizaciji Sigurne kuće u Niškom kulturnom centru.

Sonja Sćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu kazala je da je nasilje nad decom jedna veoma osetljiva i teska tema. Podsetila da, nažalost, ne prođe puno vremena, a da ne čujemo da se negde nekom detetu nije dogodilo neko strašno nasilje.

“Postoje različiti oblici nasilja, ali jedno od najtežih je seksualno nasilje. Predrasuda je da to nasilje nije puno prisutno u našem društvu. Predrasuda je takođe da, ukoliko dođe do takvog nasilja, da je najbolje da ne pričamo o tome jer ćemo detetu napraviti još goru situaciju. Ukoliko ćutimo, na taj način ćemo uraditi ono što nasilnik želi i što je želeo od deteta, da to ostane tajna i da se nasilnik ne kazni”, naglasila je Sćekić, pa dodala:

“Što se tiče zastupljenosti, u većem broju slučajeva su devojčice te koje doživljavaju neku vrstu seksualnog nasilja. u nekih 80% slučajeva se to dešava kod devojčica, a u nekih 18% kod dečaka. Da li je ta razlika realna ili nije? Moguće je da dečaci duže zadrže tu svoju traumu za sebe i da su u stanju da je drže u sebi, upravo iz razloga neke socijalne stigmatizacije.”

Ona je poručila da je važno da, ukoliko se desi da dete doživi neku vrstu seksualnog nasilja, roditelj ne treba da paniči.

“Jedno od teških oblika nasilja nad decom su zlostavljanje i zanemarivanje. Konkretno se odnosi na nemar roditelja. Umesto da porodica pruži utočište i sigurnost, vrlo često se dešava da porodica bud eizvor detetove ugroženosti, pa tako imamo fizičko zlostavljanje deteta, gde se detetu ili ne obezbeđuje dovoljno hrane ili su obroci jednolični, ili dete živi i raste u kući u kojoj se ne održava higijena, u kojoj prostor nije zagrejan, da je garderoba na detetu neadekvatna, da su mu na dohvatu rukle razne hemikalije ili lekovi”, istakla je direktorka Sigurne kuće.

Pedagog Sigurne kuće Nikola Marković, izjavio je da je tu sa kolegama iz škola, kako bi pričali o aktuelnim problemima i pronašli načine za efikasnu prevenciju, ali je i govorio o problemu digitalnog nasilja.

“Digitalno nasilje jeste novi oblik nasilja, koji je poporimio neke nove oblike, za koje možda profesionalci i nisu do kraja spremni, ali mi smo tu da ovakvim skupovima zajedno razmenjujemo podatke i unapređujemo svoje kompetencije, kako bismo bili što delotvorniji”, rekao je Marković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com