Merošina

Povećanje penzija u 2018. godini, ne zna se kome koliko

Nakon izjave ministra Vujovića da su penzije kao bilo koja stečena imovina ali da niko ne može da vam garantuje njenu vrednost i da će povećanja penzija biti, samo se ne zna još kako će biti raspodeljeno i kome?!

Odgovarajući na kritike opozicije u Skupštini, ministar je pokušao da objasni naš penzioni sistem.

Mi imamo sistem solidarne penzije, gde se penzije ne obračunavaju prema kriterijumu koliko je neko izdvajao u PIO, već prema nekoj formuli, uzima se određeni broj godina u penzijskom stažu sa najboljim primanjima koji se indeksira nekim koeficijentom, postoji složena procedura. Dakle, stiče se pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije“.

Ministar je u tom kontekstu istakao da postoje mnogi ljudi u penzionom sistemu koji primaju penziju koja nije proporcionalna njihovim doprinosima penzionom fondu, kao što su primaoci invalidskih penzija, porodičnih penzija i drugih, koje nisu stečene punim radnim stažom.

Nakon smanjenja penzija 2014. godine u tekućoj godini došlo je do blagog povećanja. Budžetom za 2018. godinu predviđeno je da će Fond PIO moći da isplati 527 milijardi dinara, u poređenju sa 508 milijardi iz 2014. godine, pre smanjenja.
Nešto više od 1,7 miliona penzionera mogu da očekuju povećanje penzije u 2018. godini, samo još uvek nije jasno koliko će to povećanje iznositi i koje će grupe penzionera pogoditi, one sa najnižom ili najvišom penzijom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com