Društvo

Potrebni SOS roditelji

SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine, kroz svoj osnovni program – SOS Dečije selo Kraljevo, pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim, hraniteljskim porodicama i domu punom ljubavi.

U SOS Dečijem selu Kraljevo, u proteklih 12 godina, brinuli smo o 130 mališana svih uzrasta, iz cele Srbije. Danas su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima, koji su spremni da se presele u SOS Dečije selo Kraljevo i posvete poslu koji nema radno vreme, već podrazumeva dvadestetčetvoročasovnu brigu o deci, kojoj su pomoć, podrška i pažnja najpotrebnije. Ove godine u koncept porodične brige SOS Dečijih sela Srbija uvedena je i jedna novina – prvi put za poziciju SOS roditelja, mogu da apliciraju i parovi. Prvi SOS par već je prošao obuku potrebnu za brigu o deci i započeo život sa novom porodicom u SOS Dečijem selu Kraljevo.

Foto: SOS sela

S obzirom na aktuelni konkurs, iz ove organizacije pozivaju i ohrabruju sve zainteresovane žene starosti od 28 do 40 godina, kao i  parove, koji ispunjavaju uslov za hraniteljstvo, ili su zainteresovani da se bave hraniteljstvom u kućama koje obezbeđuje SOS Dečije selo u Kraljevu, da se prijave na konkurs slanjem svoje biografije i motivacionog pisma poštom na adresu SOS Dečije selo, Ul. Prvomajska br. 46-A, 36000 Kraljevo, faksom na: (036) 375 468 ili elektronski na mejl karijera@sos-decijasela.rs.

SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica koje čine SOS majke/hraniteljice ili SOS parovi i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa SOS roditeljem/roditeljima  i biološkom i SOS braćom i sestrama. Velika prednost za decu bez roditeljskog staranja koja dolaze iz velike biološke porodice, je činjenica da braću i sestre nikada ne razdvajamo, već oni nastavljaju svoj život zajedno u novoj porodici.

“Tek kada je prošlo neko vreme, shvatila sam šta sam uspela da uradim sa decom. Vidim koliko imam podršku u njima i kako znaju da iskažu zahvalnost i poštovanje. Poveravaju mi stvari koje ne govore nikom drugom, a to je znak da smo izgradili jako dobro poverenje među sobom. Na svako od njih sam na svoj način ponosna”, ističe Dragana, jedna od prvih SOS mama.

Mi verujemo da svako dete treba da ima brižnog roditelja i da odrasta s braćom i sestrama, u sopstvenoj kući, i podsticajnom okruženju. Na ovom načelu se temelji porodični pristup u SOS Dečijim selima.

„Živimo život kao i sve druge porodice. Jedni drugima pomažemo, dogovaramo se, planiramo razna putovanja, smejemo se, plačemo, živimo život. Jedan dan koji za neku porodicu traje dugo, za nas je prilično kratak“,  kaže Biljana Momčilović, koja, kao SOS mama trenutno brine o šestoro dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

SOS roditelj gradi blisku vezu sa svakim detetom koje mu je povereno, pruža sigurnost, ljubav i stabilnost  neophodne za odrastanje i razvoj svakog deteta. Pored toga, SOS roditelj usmerava razvoj dece, vodi domaćinstvo, i prepoznaje i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. Brine o deci 24 sata, svih 365 dana u godini, radeći sve ono što rade svi drugi roditelji, i mnogo više, jer treba stvoriti i održati nove veze i bliskost sa decom koja nisu biološki vezana za SOS roditelje i koja, veoma često, imaju tešku životnu priču i traumatska iskustva.

„To nije samo posao. Moj život je bogatiji za 7 – 8 članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje“ , ističe SOS mama Biljana.

SOS roditelj može postati samo ona osoba koja je spremna  da svoj život posveti  brizi o deci, da im pruži  novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i  podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Mora biti fleksibilna, tolerantna, posvećena, ali i odlučna, dosledna u adekvantim vaspitnim metodama, istrajna u vaspitavanju dece i mladih i pružanju podrške i onda kada je to veoma zahtevno i teško. Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.

„Ako se sa decom ne postupa baš kao što bi roditelji radili onda ona ne bi bila srećna“, tvrdi Biljana Bulatović, SOS mama, koja u SOS Dečijem selu radi 12 godina i koje je zbrinula prvu decu koja su smeštena u SOS Dečije selo u Kraljevu i od tada obezbedila topli dom za još sedmoro dece.

Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani se uključuju u  edukaciju, koja se sastoji od teoretske i praktične obuke. Oni treba da budu spremni da se presele i žive u porodičnim kućama u SOS Dečijem selu u Kraljevu. SOS roditelj može biti i u braku, tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove za ovakvu vrstu života i brige o deci. Ako imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica spemena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica.

Konkurs za SOS roditelje otvoren je do 20. oktobra. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu putem sajta www.sos-decijasela.rs i telefona 036 375 451 i na njega prijaviti slanjem biografije i motivacionog pisma na adresu na jedan od tri pomenuta načina.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane  1949. godine, koja danas u 135 zemalja pomaže 1 200 000 ljudi.  Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com